salariuleconomie.jpgObligația de a crește „salariile minime istorice” se aplică și în cazul angajaților încadrați cu normă parțială, nu doar celor cu normă întreagă. Nicio distincție nu este făcută în lege pentru a limita această obligație doar la cei ce lucrează 40 de ore săptămânal.

 

(21) Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, scrie în Codul muncii. 

De la 1 ianuarie, s-au văzut primele efecte ale acestei obligații, întrucât s-a împlinit termenul de 24 de luni pentru peste 400.000 de lucrători, conform datelor avansate de Inspecția Muncii luna trecută. Așa cum spuneam recent, obligația nu trebuie scăpată în vedere nici dincolo de momentul 1 ianuarie. Unui angajat cu minimul pe economie și cu contractul din 1 februarie 2022 trebuia să-i crească salariul cel târziu la 1 februarie 2024, dacă asta nu s-a întâmplat deja (cu mențiunea că majorările de salariu minim decise de Guvern an de an nu îndeplinesc obligația de majorare în locul angajatorului și nici nu resetează calculul termenului de 24 de luni). 

Nu trebuie omis însă nici că obligația îi vizează în egală măsură și pe angajații cu normă parțială care sunt plătiți la nivelul minimului pe economie: „salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni” - prevederea nefăcând referire doar la angajații încadrați cu normă întreagă, ci la angajații plătiți cu minimul pe economie. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.