- Wednesday, 14 September 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 218095
# În aceste zile, reprezentanți din 13 state europene se află la Mioveni pentru a discuta despre fezabilitatea construirii pe platforma RATEN ICN a noului reactor nuclear ALFRED
Județul Argeș se află în fața unei oportunități economice care va aduce îmbunătățiri substanțiale industriei locale. După închiderea Arpechim, economia județului Argeș se bazează în mare parte pe o monoindustrie, şi anume industria construcţiilor de mașini. Acum, iată că un nou proiect european poate să schimbe economia județului într-una pluri- industrială.
În perioada 13-14 septembrie, RATEN ICN organizează, la sediul său din Mioveni, conferința internațională „Long Term National and Regional Benefits of ALFRED Construction in Romania”. Evenimentul își propune să abordeze aspecte majore ale fezabilității construirii demonstratorului ALFRED în România, punând accent pe efectele socio-economice la nivel național și regional, precum și pe implicarea pe termen scurt și lung a tuturor părților interesate, inclusiv participarea publicului. Guvernul României și-a exprimat interesul de a găzdui demonstratorul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator), iar RATEN ICN a fost desemnat pentru implementarea acestui proiect pe platforma nucleară de la Mioveni.
Conferința, organizată în cadrul proiectului european ARCADIA (Assessment of Regional Capabilities for New Reactors Development through an Integrated Approach) este coordonată de RATEN ICN și crează condițiile unui schimb util de informații și experiență dobândită în pregătirea și implementarea unor infrastructuri de cercetare de mari dimensiuni. De asemenea, aceasta va permite o mai bună cunoaștere a așteptărilor tuturor părților interesate, precum și a potențialei lor implicări. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității locale: primarul orașului Mioveni – Ion Georgescu, președintele Consiliului Județean Argeș – Constantin Dan Manu, subprefectul județului Argeș – Emilian Dragnea, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Argeș – Simion Zamfir. Din partea mediului academic, au fost prezenți reprezentanți ai Universității din Pitești și ai Universității Politehnica București.
Pentru diseminarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului au fost organizate discuții în plen la care au participat reprezentanți din 14 țări partenere în proiectul ARCADIA: Italia, Belgia, Suedia, Franța, Portugalia, Grecia, Polonia, Lituania, Estonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, Bulgaria și România.
# Peste 2000 de noi locuri de muncă
Reactorul nuclear, care va fi construit în România prin proiectul ALFRED, presupune angajarea a 300 de specialiști și crearea altor 2.000 de locuri de muncă pe orizontală. Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) vizează construirea unui reactor nuclear de generaţie viitoare, răcit cu plumb, care se vrea mai eficient şi mai sigur decât modelele funcţionale în prezent, la scară comercială, în lume. Centrala nucleară va avea puterea de 125 MW, echivalentă cu o zecime din puterea centralei de la Cernavodă, şi ar putea deveni operaţională în jurul anului 2025. Reactorul va fi construit la Mioveni, printr-o investiţie de un miliard de euro, de firma italiană Ansaldo Nucleare, în parteneriat cu agenţia italiană ENEA şi ICN Piteşti.
Popular Articles
- Most read
Publicitate