etnobotanice argesÎn ultimii trei ani a crescut foarte mult în Argeș consumul de droguri și etnobotanice. După cum au dezvăluit surse judiciare în exclusivitate pentru FinanciarPress.ro, pe primul loc sunt etnobotanicele. Iar două droguri, ambele de sinteză și ambele extrem de periculoase, fac ravagii în rândul copiilor și tinerilor din Argeș. Este vorba de 3-MMC și 3-CMC, apărute în țara noastră și în Argeș de aproximativ trei ani și aduse în principal din Olanda. Iar consumul a crescut atât de mult încât Uniunea Europeană a impus României, printr-o directivă, introducerea celor două substanțe noi în categoria drogurilor de mare risc.

”80% dintre drogurile vândute în Argeș sunt 3-MMC și 3-CMC. Acestea au căutare în rândul tinerilor și inclusiv al copiilor de 12-13 ani deoarece sunt mai ieftine, costând în medie 100-150 lei/gramul, comparativ cu cocaina, care este 100 de euro gramul. Însă, atât la 3-MMC, cât și la 3-CMC efectele sunt mult mai dure comparativ cu cocaina, consumatorii ”se sparg” mult mai repede. Din păcate, sunt foarte mulți consumatori în rândul copiilor și adolescenților, iar efectele celor două droguri asupra lor sunt foarte nocive, afectând dezvoltarea fizică și psihică. Consumatorii au frecvent palpitații și halucinații. Iar cele două droguri creează foarte rapid dependență. În acest an, în Argeș au fost depistați sute de consumatori de 3-MMC și 3-CMC”, a declarat pentru FinanciarPress.ro o sursă judiciară din Argeș. Legislația actuală nu prevede însă vreo pedeapsă pentru consumatorii de droguri, singurele măsuri ce pot fi luate fiind ședințele de terapie cu psihologi sau dezintoxicarea în centre specializate.

În destule cazuri, cele două droguri foarte periculoase sunt vândute în școli și licee din Argeș chiar de elevi sau foști elevi ai acelor unități de învățământ, aceștia obținând drogurile de la dealeri din București sau din Râmnicu Vâlcea.

Campaniile de informare în școli ale Agenției Române Antidrog sunt din păcate ineficiente, modul de abordare fiind unul superficial în multe cazuri și rezumându-se la pliante sterile și banale tipărite din bani publici. Și mai este o mare problemă: instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, în frunte cu Poliția și BCCO, nu au mediatizat până acum riscurile mari la care se expun consumatorii de 3-MMC și 3-CMC. Este nevoie de mult mai multă educație anti-drog atât în școli, cât și în rândul părinților tinerilor.

Deocamdată, Argeșul este printre județele ”fruntașe” privind consumul de droguri.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.