excavare autostradaLucrările la viitorul tronson cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti reprezintă o mană cerească pentru firmele ce lucrează pe acest tronson şi care vor primi sume mari pentru diferitele părţi ale lucrărilor, de la excavare şi până la asfaltare. Iar fostul prefect Emilia Mateescu ne-a dezvăluit cum Consiliul Local Merişani a vrut să reducă nelegal taxa de excavare de la 15 lei/metrul pătrat la doar un leu pentru o firmă din Galaţi ce va încasa milioane din lucrări şi care ameninţase că va bloca lucrările de excavare.

„La Merişani am trimis o hotărâre de Consiliu Local înapoi, pe probleme de legalitate. I-am spus primarului de acolo că nu negociez legea. Au redus o taxă de excavare de la 15 lei la un leu per metru pătrat. Dar nu asta era problema. În acest moment, în zona respectivă, se fac lucrări de excavare pentru tronsonul cinci al viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti. Şi aveau şi cei de la Primăria Merişani o ocazie să facă rost de taxe mai mari, să crească încasările la bugetul local. Şi cei de la Primăria Merişani au primit cereri de la două firme să reducă taxa de excavare, că lor nu le mai iese profit şi dacă nu acceptă reducerea se blochează lucrările pentru autostradă. Una dintre firme este din Galaţi. Şi motivând interesul naţional, au ameninţat că nu mai excavează. Eu am verificat şi la celelalte primării, aproape toate iau taxa de excavare de 14-15 lei per metrul pătrat. 8 lei este cea mai mică taxă de excavare percepută de o primărie din Argeş. Şi nu mai este vreo primărie ce are de gând să reducă taxa, pentru că se gândesc că va fi un venit la bugetul lor şi îi va ajuta. Eu nu spun neapărat ca cei de la Merişani să reducă taxa de la 15 lei la 10 lei, însă ei ar fi putut să se gândească şi la interesul comunităţii”, ne-a declarat Emilia Mateescu.

 

„Hotărârea trebuie revocată”

 

Tot fostul prefect de Argeş ne-a mai declarat: „Am verificat şi cât costă metrul cub de excavare şi cu cât se vinde, am studiat piaţa. Metrul cub de pământ excavat se vinde cu 30-40 lei, aşa că oricum firma respectivă ar face profit. E ceva dubios în această poveste cu reducerea taxei de excavare. Cei de la Primărie şi Consiliul Local Merişani nu au respectat legea Finanţelor Publice Locale şi nici legea transparenţei. Ei au aprobat taxa de la 1 august a.c. pentru anul viitor, ceea ce e ilegal. Hotărârea trebuie revocată, altfel Prefectura Argeş trebuie să facă acţiune în instanţă”. 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.