PoliiaMilitar.jpg

 

Un proiect de lege propus de Ministerul Apărării Naționale urmărește ca Poliția Militară, din cadrul Armatei, să aibă mai multă putere pe timpul stării de urgență sau de alertă.

Polițiștii militari sunt, în principiu, militari care își păzesc unitățile și colegii din Ministerul Apărării Naționale (MApN). Dar anul trecut, pe timpul stării de urgență și al stării de alertă, militarii Armatei, inclusiv cei de la Poliția Militară, au avut misiuni noi pentru ei, dintre care unele au fost similare celor ale Poliției civile (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne). Acesta este contextul în care MApN a elaborat și a postat pe internet, acum câteva zile, proiectul unei Legi de organizare și funcționare a Poliției Militare. Proiectul de lege spune că Poliția Militară va avea nu doar birouri sau subunități în interiorul cazărmilor Armatei, ci și „structuri teritoriale de poliție militară”, care vor funcționa „la nivel regional”. Această formulare sugerează că și Poliția Militară va avea secții pe străzi, cum are acum Poliția.

„Poliția Militară va acționa prin structuri specializate, ca organ de cercetare penală specială, în condițiile stabilite de legislația în vigoare, sub comanda / controlul operațional și supravegherea procurorului militar, fiind obligată să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia”, indică expunerea de motive atașată proiectului de lege elaborat de MApN. În cadrul Poliției Militare vor fi desemnați „ofițeri cu atribuții specifice organelor de cercetare penală speciale”. Ei vor fi numiți prin ordin al ministrului Apărării, cu avizul procurorului general al României.

„În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția Poliției Militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile”, se mai arată în expunerea de motive, această idee fiind una dintre schimbările preconizate prin viitoarea lege.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.