asfaltatoriDupă doi ani de cercetări şi audieri, Consiliul Concurenţei a finalizat investigarea licitaţiei din Piteşti în cazul căreia existau suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înţelegere între ei pentru eliminarea concurenţei. Şi totul pentru a câştiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puşi la bătaie de Administraţia Domeniului Public Piteşti. Licitaţia a fost anulată după ce au apărut suspiciunile. Surse apropiate anchetei ne-au confirmat în premieră naţională şi în exclusivitate pentru Financiarpress.ro că cei cinci asfaltatori au fost amendaţi în total cu 468.000 de euro, iar unii dintre ei au recunoscut că au făcut o înţelegere pentru eliminarea concurenţei.

Investigaţia a vizat o posibilă înţelegere între companiile Construct  Steel  Market SRL, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiei pentru asfaltarea a 13 străzi din Piteşti, licitaţie împărţită în cinci loturi.

Investigaţia a demarat după o sesizare trimisă de către Administraţia Domeniului Public Piteşti la Consiliul Concurenţei în iulie 2018. Concret, reprezentanţii ADP Piteşti au precizat că cei cinci asfaltatori au depus oferte pentru toate cele cinci loturi ”la valori foarte mari, apropiate de valoarea estimată, situate între 93,87% şi 99,99% din valoarea estimată. Faţă de aspectele analizate anterior, trebuie menţionat comportamentul celor 5 întreprinderi concurente în cadrul altor proceduri de achiziţii publice având acelaşi obiect, comparabile din punct de vedere al complexităţii, valorii şi termenului de execuţie a lucrărilor cu loturile din cadrul procedurii analizate, în cazul cărora au participat cu oferte individuale, iar valoarea la care au fost atribuite contractele a reprezentat între 54,70% şi 79,88% din valoarea estimată a contractelor”.

 

Pe 18 octombrie 2018, în cadrul unui proces de la Curtea de Apel Piteşti în care contestaţia asfaltatorilor a fost respinsă, ADP Piteşti a depus o întâmpinare, semnată inclusiv de directorul de atunci Mircea Branişte, în care a adus noi argumente privind suspiciunile de încălcare a Legii concurenţei. ”Din secţiunea participanţilor din SEAP se poate observa modul de participare pentru fiecare lot. Dintre cei 5 participanţi, de fiecare dată se depune câte o singură ofertă a aceleiaşi asocieri. Se poate aprecia că cei cinci operatori economici s-au înţeles în scopul maximizării profitului prin restrângerea concurenţei, având în vedere preţurile ofertate, foarte aproape de valorile estimate. În cazul nostru, cei cinci operatori economici s-au asociat pentru a depune ofertă comună pentru fiecare lot, deşi cu ocazia altor proceduri având acelaşi obiect şi acelaşi grad de complexitate au participat cu oferte individuale, îndeplinind cerinţele de calificare şi cu preţuri mult sub valoarea estimată”, se specifică în întâmpinarea depusă de către ADP Piteşti.

Din adresa depusă la dosar de Consiliului Concurenţei rezulta că “valorile ofertate sunt foarte apropiate de valorile estimate stabilite pe fiecare lot. Acest fapt determină autoritatea contractantă să nu cheltuiască eficient fondurile alocate”.

 

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro