lasconi 04”Voi ce intrați, lăsați orice speranță!”. Parafrazându-l pe marele Dante, cam aceasta era imaginea Câmpulungului până în toamna lui 2020. Un oraș decăzut, cu puține locuri de muncă, mulți șomeri, multe străzi fără canalizare și gaze, blocuri vechi și urâte. Un oraș interesant doar în campanie electorală pentru foștii primari, un oraș uitat de toți cei care l-au condus după 1989. Un oraș fără investiții. Un oraș cumva în paragină. Prima capitală a Țării Românești, un oraș cu o istorie extraordinară și un trecut prosper, Câmpulungul ajunsese cu un prezent deprimant și fără viitor.

Însă, în toată această atmosferă gri din Câmpulung, minunatul oraș uitat de toți și de toate, era o speranță. O speranță născută din decembrie 2019. În acea lună, într-un interviu exclusiv pe care mi-l acorda, Elena Lasconi îmi spunea că părăsește PRO TV, unde avea o carieră la vârf de peste 24 de ani, pentru a candida la Primăria Câmpulung. Elena se atașase de Câmpulung, de oamenii săi deosebiți și de peisajele superbe încă din 2005, când a fost prima oară acolo. Ulterior, și-a cumpărat o căsuță în oraș.

În iarna lui 2019 am vorbit cu Elena Lasconi câteva ore la telefon. Și în vocea ei plină de emoții pozitive se simțeau pasiunea și dorința de a face cu adevărat ceva pentru Câmpulung.

„Refuz să mai fac parte din categoria celor care se plâng de cine ne conduce. Eu iubesc Câmpulungul, renunţ la cariera mea pentru a aduce municipiul în secolul XXI şi a schimba viaţa oamenilor in bine. Eu am ales Câmpulung, un oraş fără miză, pentru că iubesc oamenii de aici, tradiţia, istoria. Putem schimba România începând chiar cu un oraş mic, precum Câmpulung. Pentru că aici este un potenţial extraordinar. De ce nu s-ar putea vorbi despre Câmpulung cum se vorbeşte despre Oradea şi Cluj?”, îmi spunea Elena Lasconi acum patru ani și cinci luni.

Iar în toamna lui 2020, câmpulungenii au ales-o cu un scor zdrobitor ca și candidat din partea USR. Elena Lasconi a câștigat bătălia pentru Primăria Câmpulung într-o manieră entuziasmantă. Și a început să muncească zi-lumină imediat, alături de o echipă de oameni dedicați.

Iar rezultatele au început să apară progresiv. Câmpulungul a început să se schimbe la față. La propriu și mult în bine. Au început să apară proiecte cum nu avusese orașul vreodată.

Primăria Câmpulung este un exemplu de bune practici la nivel național.

pardon

 Și, prin pasiune, dăruire și multă, multă muncă a Elenei Lasconi și a colegilor săi s-a ajuns la cea mai mare absorbție de fonduri europene comparativ cu bugetul orașului. Între 2021 și 2024 a dezvoltat 56 de proiecte pentru care a obținut aproape 500 de milioane de lei, bugetul Câmpulungului pe 50 de ani! Iar dintre cele 56 a finalizat 18, iar 38 sunt în implementare, cu termen de finalizare decembrie 2025, respectiv martie 2026. Pentru unitățile de învățământ a accesat peste 100 de milioane de lei, cea mai mare investiție în educație din istoria Câmpulungului.

În această primăvară, i-am propus Elenei Lasconi să vorbim față în față despre Câmpulung, despre proiectele sale pentru orașul pe care îl iubește atât de mult, despre oamenii din oraș, ca și despre viitorul orașului. Un viitor care, pentru prima oară după Revoluție, sună și arată foarte bine.

Comunitățile mici ar avea o șansă mai mare de dezvoltare dacă primarul nu ar fi de-al locului”

Drept urmare, am mers la Primăria Câmpulung pentru a vorbi mai multe ore cu Elena Lasconi. Iar prima impresie a fost una foarte bună, de la intrarea în Primărie, ce a fost refăcută și a devenit un spațiu primitor și cald, în care clasicul și modernul se completează fericit. Angajați foarte amabili, într-o fericită disonanță cu numeroșii angajați de la stat din alte orașe care sunt plini de aroganță și aere de superioritate față de cetățenii-contribuabili.

Biroul Elenei Lasconi e unul cu istorie și unde se scrie istorie. Un spațiu cald, de bun gust, fără nimic ostentativ, unde remarc printre altele un tablou vechi și o sobă foarte înaltă. Pe una dintre mese sunt numeroase schițe și proiecte pentru oraș.

Primul lucru pe care îl remarci la Elena Lasconi e zâmbetul ei foarte plăcut. Și nu, nu e un zâmbet fals de politician. E un zâmbet cu suflet și din suflet.

lasconi 02

Vorbim mai întâi despre începuturi, despre cum a găsit Câmpulungul ca primar în 2020. ”Știi ce e interesant? Că erau lucruri care mă deranjau, de exemplu copacul care creștea în balconul de la hotelul Regal sau mizerie, drumuri proaste și oamenii nu le mai vedeau... Pentru că ei le vedeau în fiecare zi. Eu sunt absolut sigură că, de exemplu, comunitățile mici ar avea o șansă mai mare de dezvoltare dacă primarul nu ar fi de-al locului, dacă ar veni din exterior. Pentru că și vede altfel și nici nu poate să fie influențat de oamenii din comunitate atunci când e vorba de o decizie care să nu fie populară, cum am făcut eu cu garajele”, spune Elena Lasconi.

Deși suntem în secolul XXI, iar tehnologia este într-o dezvoltare fără precedent, angajații de la Primăria Câmpulung nu aveau adrese oficiale de e-mail în toamna lui 2020. Acum, toți angajații Primăriei au adrese de e-mail. Iar site-ul oficial a fost schimbat din temelii și arată foarte bine și interactiv. ”Primăria este digitalizată complet. Eu pot să semnez și electronic de pe telefon documente”, adaugă Elena Lasconi.

Am făcut 53 de kilometri de rețea de gaze fără să cheltuim vreun ban de la Primărie”

Înainte să vină Elena Lasconi la Primăria Câmpulung, în 20 de ani se făcuseră doar cinci kilometri de rețea de gaze, însă cu bani de la bugetul local. De când este Elena Lasconi, s-au realizat 53 de kilometri de rețea de gaze fără ca Primăria Câmpulung să cheltuie vreun leu de la bugetul local.

”Știam că s-ar putea face extindere de rețea gaze dacă depui pe platforma Distrigaz. Documentele și ducumentațiile trebuia făcute într-un fel. Și am făcut apel la oameni. Mi-a fost foarte greu, gândiți-vă că era încă pandemie. Am prins ani grei și am învățat multe, pentru că am dat de atâta greu. Munca mea de atunci au dus la următorul rezultat: astăzi avem peste 50 de kilometri de extindere de rețea gaze datorită faptului că i-am ajutat pe oameni să depună documentațiile. Pe banii Distrigazului, practic avem vreo 53 de kilometri de rețea de gaze. 3 km și ceva sunt făcuți pe fonduri europene. Am livrat, practic, 53 de kilometri fără să cheltim niciun ban de la primărie”, povestește Elena Lasconi.

lasconi 01

Iar faptele și proiectele atât de importante ale Elenei Lasconi i-au convins și pe sceptici, chiar și pe cei care nu o votaseră acum patru ani.

”A venit un domn la mine și zice: ”Am fost coleg la ARO cu fostul primar și nu v-am votat. Acum o să vă votez de câte ori o să candidați, pentru că m-am gândit, vine vedeta de la televizor și îmi pune hidrant pe stradă. Și ăsta, care-i inginer, m-am rugat de el și n-a făcut niciodată”. Mi s-a părut firesc că ar trebui să avem mai mulți hidranti în oraș, pentru că unii erau astupați și nu se mai vedeau. Și am schimbat mulți hidranți. E foarte important”, își amintește Elena Lasconi.

Aș vrea să se ducă mai departe modelul de la Câmpulung”

Și orașul se schimbă zi de zi. Deja s-au schimbat zone în toată urbea.

”Întotdeauna m-am gândit că îmi doresc să unesc comunitatea. Aș vrea să se ducă mai departe modelul de la Câmpulung. Un exemplu de bune practici, concrete. E foarte important să fii împreună cu oamenii și pentru oameni”, își dorește Elena Lasconi.

Lucrul cu oamenii nu este însă ușor. Și primărița de la Câmpulung s-a convins de acest lucru atunci când a luat decizia de a demola numeroase garaje din oraș pentru a amenaja locuri de parcare: ”Am avut numai circuri și numai amenințări cu moartea. Sunt 1.700 de garaje pe care le-am demolat. Și am fost foarte pe poziție. Pentru că știam că aceea e direcția bună. Acum toți zic: Doamne ce bine s-a făcut lumină. Au fost oameni care au venit plângând la mine. Și mi-au spus că până să vin eu ca primar să iau măsuri, ei n-au văzut soarele. Pentru că garajele obturau multe partere de bloc”.

O atenție specială a fost acordată creării de spații verzi și de locuri de joacă pentru copii. Și deja Câmpulung a devenit mult mai ”verde”.

”Muncesc între 10 și 14 ore pe zi”

La începutul anului viitor, Elena Lasconi vrea să depună un nou proiect important, ce constă printre altele în amenajarea a 20 de kilometri de piste de biciclete, trotuare și schimbarea stâlpilor de iluminat cu unii foarte eficienți ca și consum.

Însă nu e ușor. ”E complicat la stat. Nu e ca în privat. E foarte complicat pentru că durează. Procedurile durează foarte mult. Dar eu știu că oamenii au înțeles. Câmpulungenii știu că au încredere în mine. Pentru că ce le-am spus eu a fost adevărul. Muncesc foarte mult. Între 10 și 14 ore pe zi muncesc. Aseară am plecat la ora 10 seara de aici, de la primărie”, dezvăluie Elena Lasconi.

Sunt atât de multe proiecte începute, finalizate sau depuse, încât s-ar putea scrie fără probleme o carte, de la eficientizarea energetică a numeroase blocuri până la banii obținuți pentru a construi prima creșă din Câmpulung pe fonduri europene, cu panouri fotovoltaice, pompe de căldură, totul urmând a fi high-tech.

lasconi 11

Elena Lasconi a acordat o mare atenție investițiilor și proiectelor din sănătate. Mai multe secții din cele două spitale din oraș au fost refăcute din temelii și arată ca în Vest.

”Am terminat pe fonduri europene secția de sterilizare. Este una dintre cele mai tari secții de sterilizare din România. La Câmpulung ai certitudinea că nu o să te îmbolnăvești niciodată din instrumentar. Spitalele din Câmpulung sunt primele două din România unde am schimbat toată instalația electrică, instalația pentru fluide medicale și avertizare la incendii. Practic, în momentul ăsta cel care e administrator are pe desktop și are o aplicație pe telefon prin care vede că dacă cumva există o problemă la cablul de curent sau la întrerupător, nu știu care, îi spune exact care zonă. Cu ajutorul fetelor de la Asociația Primul BeBe, am reușit să strângem 354 de mii de euro și s-a modernizat secția de pediatrie. Din sponsorizare am reușit să fac recepția de la ambulatoriu de specialitate și să punem un lift pentru că la etajul 2 era aparatul de făcut radiografii și dacă își rupea cineva piciorul trebuiau să-l ducă pe brațe. Am primit sponsorizare inclusiv un aparat de radiologie nou”, explică Elena Lasconi.

Primărița de la Câmpulung se emoționează și când își amintește de un locuitor dintr-un cartier al orașului care a luat-o în brațe și i-a spus: ”Sunteți primărița noastră pe viață”. Elena Lasconi este dedicată cu tot sufletul orașului Câmpulung și locuitorilor săi.

A făcut inclusiv un proiect pentru transport public, pentru prima oară în istoria orașului Câmpulung, proiect grație căruia vor fi achiziționate autobuze și microbuze electrice, inclusiv stații de așteptare inteligente.

Un alt proiect extrem de interesant al Elenei Lasconi: ”Vreau ca toate spațiile verzi din Câmpulung să fie după următorul model: hartă GIS cu spațiile verzi, plantele, arbuștii, arborii vor avea cod QR cu informații, când trebuie stropiți, care-i treaba, cu banca, dacă e stricată, când trebuie vopsită”.

N-aș vrea să mai văd oameni triști pe stradă”

Pentru Elena Lasconi, oamenii sunt esențiali. ”N-aș vrea să mai văd oameni triști pe stradă. Aș vrea ca copiii să se simtă legați de oraș și vreau să-i și implic în proiecte. O să vă dau un exemplu. Era 1 Decembrie și aveam aici un mic spectacol cu artiști din zonă, copilași și oameni și dansatori. La un moment dat, a venit o doamnă în vârstă la mine și am recunoscut-o, o premiasem cu un an înainte alături de soțul său, pentru 50 de ani de căsătorie. Și a venit și m-a luat în brațe și a început să plângă. Și să îmi spună că după ce la puțin timp, după ce i-am premiat anul trecut, a murit soțul ei și se vedea cât de mult l-a iubit... Și atunci am urcat pe scenă și am invitat-o și i-am spus că nu e singură și le-am spus oamenilor să o aplaude și să înțeleagă că în comunitatea asta nu e singur și încă ai pe cineva alături. Apoi i-am spus să vină la mine la o cafea și a și venit după mai multe zile”, povestește cu emoție și empatie Elena Lasconi.

La colțurile ochilor i-au apărut mai multe lacrimi. O emoție exteriorizată atât de umană și naturală. Ne oprim câteva minute din dialogul special ca o lecție de viață și de iubire față de oameni.

”Îmi doresc să atrag creiere la Câmpulung și pentru asta ai nevoie de următoarele: aer curat, apă foarte bună, servicii de sănătate și învățământ foarte bune, pentru că peisaj avem, ni l-a dat Dumnezeu. Gândiți-vă că zona Muscelului a dat tot o treime din academicienii României”, continuă Elena Lasconi.

lasconi 15

I s-au pus bețe în roate de foarte multe ori, dar nu s-a dat înapoi nici măcar o secundă. E o primăriță-luptătoare cum nu s-a mai văzut.

”E mai ușor să ajungi primar decât să reziști în funcție pentru că e atât de putred sistemul și politicul este atât de implicat în instituția statului încât nu vă puteți imagina. Adică încearcă să ți închidă gura și să te distrugă sub orice formă, nu contează. E un mecanism putinist doar că aici nu se omoară încă oameni. Dar se poate, gândiți-vă, chiar și cu atâtea piedici, cu atâta nebunie se poate. Și nu mă poate opri nimic. Eu o să continui la Câmpulung. Mai am nevoie de minim 3 mandate ca să scoatem orașul la lumină. Suntem pe cale să devenim stațiune turistică de interes național.

Am făcut cel mai important pas. Dar e foarte important să ai și industrie. Dar îmi doresc o industrie care să fie nepoluantă. Investitorii nu îți vin la Câmpulung pentru că primărița este frumoasă, cu ochi albaștri și blondă. Investitorii vin dacă dai niște facilități, dacă ai o infrastructură. Și dacă noi obținem banii ăștia și schimbăm orașul și schimbăm infrastructura, o să vină și oameni, creiere la Câmpulung. Eu vreau să las în urma mea o moștenire curată, sănătoasă”, explică Elena Lasconi.

Simt că oamenii țin la mine și mă susțin și mă încarc din asta pentru că altfel aș fi clacat de mult”

Pentru Elena Lasconi, cel mai important e să îți pese de oameni, să fii om. Și îmi povestește o întâmplare tulburătoare. Într-o seară, încă lucra în Primărie, când a sunat cineva la telefonul de la secretariat. Și a răspuns cineva care era în clădire și a zis: ”Da? De certificate de deces? Nu știu”. La celălalt capăt al firului era o femeie al cărei tată murise de COVID-19 și care avea nevoie de un certificat de deces și de alte documente.

Moment în care Elena Lasconi a luat telefonul din mână și a spus: Bună ziua, Elena Lasconi sunt, sincere condoleanțe. Sigur, vine colega mea și vă ajută la orice oră puteți dumneavoastră, vă dau numărul ei de mobil”. În cele din urmă, problema s-a rezolvat. Însă abordarea empatică și caldă a Elenei Lasconi a făcut diferența. Când ești într-un moment greu, e foarte important să știi că ai pe cineva pe care te poți baza”, spune Elena Lasconi.

La ora actuală, pe primărița de la Câmpulung, cel mai mult o doare faptul că ”sunt o mână de oameni răi implicați politic care nu vor să facă decât rău. Am constatat că politicierii nu doresc binele României și a localităților, ci doar binele lor personal. Este incredibil, înțeleg luptele cu mine, dar nu înțeleg de ce să faci rău unei comunități. Adică mă gândesc că trebuie să fii foarte frustrat și foarte jos și să te crezi buricul pământului, dar știu că există Dumnezeu și are niște metode interesante de lucru. Mă bucură foarte tare faptul că simt că oamenii țin la mine și mă susțin și mă încarc din asta pentru că altfel aș fi clacat de mult”.

Elena Lasconi are Câmpulungul în inimă, în sânge și în fapte. Și asta se vede în fiecare clipă. Am văzut-o și am constatat și pe parcursul discuției de mai bine de două ore pe care am avut-o în biroul său.

Și, în timp ce coboram scările Primăriei Câmpulung, încărcat cu o energie pozitivă, memoria subiectivă mi-a fugit la ”Burning Heart”, cunoscuta melodie a celor de la Survivor. Pentru că Elena Lasconi e ”Burning Heart”. O inimă mare care bate și ”arde” pentru Câmpulung.

lasconi 16

lasconi 22

lasconi 23lasconi 18

 Material realizat de SC Info Press Smart Top SRL, la comanda Partidului Uniunea Salvați România filiala Argeș, Cod Mandatar Financiar 21240009

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.