nicolae

Rămășițele Principelui Nicolae (al doilea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand) și ale Principesei Ioana, marea sa iubire, vor fi aduse vineri 29 martie din Elveția, de la Lausanne, la Necropola Regală de la Curtea de Argeș.

Frate ale Regelui Carol al II-lea, Principele Nicolae a fost al doilea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand. Principele Nicolae s-a născut în 1903 la Sinaia, avându-l ca naş pe ţarul Nicolae al II-lea.

Preocuparea esenţială a Principelui Nicolae a fost găsirea unei soluții pentru a ieşi din prim-planul vieţii publice pentru a se căsători cu Ioana Dolette, pe care o cunoscuse la Automobil Club și de care se îndrăgostise iremediabil.

În ciuda tuturor piedicilor, Principele Nicolae s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette, în 1931, la Tohani, motiv pentru care în 1937 a fost exclus din rândul familiei regale. În 1963, soţia sa, Ioana, pe care principele Nicolae a iubit-o enorm, a murit, fapt ce l-a afectat foarte mult.

”Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va oficia slujba de reînhumare la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, în ziua de 29 martie 2024, la ora 12.00. Mormântul Principelui Regent Nicolae va fi lângă cel al fratelui său mai mare, Regele Carol al II-lea, în Pridvorul Noii Catedrale”, au precizat reprezentanții Casei Regale a României pentru FinanciarPress.ro.

La ceremonia militară și religioasă, Majestatea Sa Custodele Coroanei va fi reprezentată de Alteța Sa Regală Principele Radu. Vor lua parte reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei Române, ai mai multor ambasade, precum și membri ai Casei Majestății Sale. Accesul publicului va fi permis în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș.

Principele Nicolae a murit în 1978 la Madrid, iar ultima sa dorinţă a fost ca osemintele să-i fie aduse în ţară, când va fi posibil. A fost înmormântat, în cimitirul de la Lausanne-Elveția, lângă Ioana Dolette, prima și marea sa dragoste.

În prezent, la Noua Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş îşi dorm somnul de veci patru membri ai Familiei Regale a României: Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai I şi soția sa, Ana de Bourbon-Parma. În pronaosul vechii biserici sunt înmormântați Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.