instanta1.jpgO măsură ce s-a aplicat și în anii trecuți, în contextul pandemiei de COVID-19, s-ar putea aplica permanent de-acum încolo, potrivit unui proiect legislativ ce a primit luni votul senatorilor. Este vorba, mai exact, despre majorarea pragului valoric al cererilor pentru care se aplică procedura specială, ce implică termene de soluționare mult mai scurte decât în mod normal, iar hotărârea pronunțată în primă instanță este executorie.

 

Codul de procedură civilă urmează să se modifice, potrivit proiectului legislativ ce merge acum la votul decisiv al deputaților, schimbările vizând regulile procedurii speciale cu privire la cererile de valoare redusă, conform Avocatnet.ro.

Concret, se propune acum majorarea pragului valoric al cererilor ce pot beneficia de procedura specială de la 10.000 de lei, cât e în prezent, la 50.000 de lei. Asta înseamnă că procedura specială de judecată se va putea aplica mai multor cereri.

Acum, Codul de procedură civilă prevede că “prezentul titlu (Procedura cu privire la cererile de valoare redusă - n. red.) se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii, nu depășește suma de 10.000 lei la data sesizării instanței”.

Procedura specială privind cererile de valoare redusă are mai multe avantaje atât pentru instanțe, cât și pentru părțile procesului civil. Mai precis, cauzele pot fi soluționate și fără înfățișarea părților, ceea ce reduce timpul de soluționare și aglomerația din sălile de judecată.

În plus, după cum stabilește Codul de procedură civilă, în cazul procedurii speciale pentru cererile cu valoare redusă, hotărârea primei instanțe este executorie de drept.

Pragul valoric al cererilor cu valoare redusă de 50.000 de lei s-a mai utilizat până de curând, și anume până în iulie 2023, termenul fiind stabilit de Legea 220/2022.

Unul dintre motivele apariției acestei propuneri este faptul că pragul valoric de 10.000 de lei stabilit la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă nu mai corespunde realității economice și sociale din acest moment.

Inițial, măsura majorării temporare a pragului valoric pentru încadrarea cererilor în categoria celor cu valoare redusă, care dau posibilitatea utilizării procedurii speciale de judecată, s-a stabilit “în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19”.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.