studenti.jpgStudenții admiși pe locurile cu taxă, în cazul universităților de stat, sau cei din învățământul superior particular vor plăti aceeași sumă pe tot parcursul facultății, majorarea taxei pe parcursul ciclului de studii urmând să fie interzisă, potrivit unui proiect legislativ pus luni în dezbaterea deputaților.

Potrivit proiectului de lege de la Camera Deputaților, Legea 199/2023 a învăţământului superior, intrată în vigoare în septembrie, ar urma să fie modificată, astfel încât modul în care se stabilesc taxele de studii să se schimbe și să aducă mai multă previzibilitate, conform Avocatnet.ro.

Mai exact, se stabilește că valoarea taxei de studii va trebui adusă la cunoștința candidaților cu cel puțin jumătate de an înainte de desfășurarea concursului de admitere.

În plus, valoarea taxelor nu va putea suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeași promoție de studenți.

Noile reguli se vor aplica atât în cazul instituțiilor de învățământ superior de stat, cât și al celor de învățământ superior particular și confesional particular.

O prevedere similară există și acum, dar se aplică doar în cazul universităților de stat. Concret, Legea învățământului superior prevede acum că în instituțiile de învățământ superior de stat taxele anunțate se mențin pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi totuși indexate cu maximum rata inflației, pentru aceeași promoție de studenți.

Viitoarea lege va elimina din textul actual al legii partea cu indexarea taxelor cu rata inflației, astfel că taxele de studii vor trebui să rămână neschimbate în toți anii de studiu.

Mai simplu spus, studenții vor plăti în fiecare an taxa de studii la valoarea ce le-a fost prezentată la admitere.

Măsura este propusă deoarece, de multe ori, taxele de studii se majorează, fără ca studenții să fie consultați, la puțină vreme de la admitere sau, în cel mai fericit caz, în anul următor. Astfel, dacă taxa de studii se majorează, studenții au acum două variante: fie acceptă majorarea unilaterală a taxei, fie se transferă la o altă universitate (unde s-ar putea întâmpla același lucru).

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.