inchisoarea pitestiItaliaOggi, unul dintre cele mai mari site-uri de știri și reportaje din Italia, alocă un amplu articol Experimentului Pitești, despre care spune că ”a fost oroarea absolută”. Articolul este prilejuit și de apariția traducerii în italiană a cărții lui Virgil Ierunca despre Experimentul Pitești, traducere apărută sub titlul ”Muzică pentru lupi”. Cartea a fost lansată la Salonul Cărții de la Torino.

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre miile de oameni care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă mai puţin de zece.

Marele scriitor Aleksandr Soljeniţîn - laureat al Premiului Nobel pentru literatură - considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, spunea despre Experimentul Piteşti că a fost „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Doisprezece tineri au murit în cadrul Experimentului Piteşti. Mulți foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice sau fizice pe viaţă.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.