aspreteGarda de Mediu Argeș a avut reacție foarte rapidă și fermă după mai multe sesizări privind o potențială poluare a râului Vâlsan si perturbarea habitatului unei specii protejate de pește (aspretele, cel mai rar pește din Europa), de către o firmă care desfășura activități forestiere, Comisariatul Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat în perioada 22-24 februarie a.c. verificări în zona respectivă, fiind dispuse mai multe măsuri și sancțiuni.

Concret, a fost sancționat contravențional cu amendă de 8000 lei, agentul economic care desfășura activități forestiere, pentru circulatia cu utilaje și cu buștenii prin albia unui pârâu aflunet al râului Vâlsan, fiind dispusă și măsura obligatorie de interzicere a circulației cu autovehicule de orice tip și transportului cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte.

A fost sancționat contravențional cu amendă de 60.000 lei, ocolul silvic privat care a autorizat parchetul aflat în exploatare, pentru ca nu a furnizat Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, datele și informațiile necesare emiterii unor condiții speciale la punerea în valoare și exploatarea arboretelor, având în vedere că zona se suprapune integral cu ariile naturale protejate ROSCI 0122 Munții Făgăraș și Rezervația Naturală 2.125 Valea Vâlsanului;

A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș cu privire la posibilitatea săvârșirii faptei penale de perturbare intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație a aspretelui, specie ce necesită o protecție strictă, potrivit legislației în vigoare și care iși are arealul în râul Vâlsan, în aval de punctul de deversare al pârâului afectat de exploatarea forestieră.

În perioada următoare se va monitoriza zona respectivă în vederea identificării unor eventuale încălcări ale legislației de mediu în vigoare.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.