casa-pensii.jpgTermenul până la care persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani, în scopul atingerii stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, ar putea fi prelungit cu încă 3 ani, până în 2026, după ce fusese prelungit deja de Parlament cu 2 ani.

În cei doi ani cât a funcționat această reglementare, aproximativ 20.000 de persoane au încheiat contracte de de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, iar în urmă prelungirii termenului, încă 50.000 de persoane ar putea avea această posibilitate. 

În septembrie 2020, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu dețineau calitatea de pensionari să poată efectua plata contribuției de asigurări sociale, pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori și la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în scopul echivalării perioadei în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România are acorduri în acest sens. 

Acest termen prin care putea fi asigurat stagiul necesar unei pensii publice a fost prelungit de Parlament în 2021, prin legea de adoptare a ordonanței, până la 1 septembrie 2023.

Prin urmare, românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare ar mai putea cumpăra vechime doar în acest an, conform legislației actuale. Contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an, în urma creșterii salariului minim la 3.000 lei.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.