- Tuesday, 10 January 2023
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 438
Termenul până la care persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani, în scopul atingerii stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, ar putea fi prelungit cu încă 3 ani, până în 2026, după ce fusese prelungit deja de Parlament cu 2 ani.
În cei doi ani cât a funcționat această reglementare, aproximativ 20.000 de persoane au încheiat contracte de de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, iar în urmă prelungirii termenului, încă 50.000 de persoane ar putea avea această posibilitate.
În septembrie 2020, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu dețineau calitatea de pensionari să poată efectua plata contribuției de asigurări sociale, pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori și la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în scopul echivalării perioadei în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România are acorduri în acest sens.
Acest termen prin care putea fi asigurat stagiul necesar unei pensii publice a fost prelungit de Parlament în 2021, prin legea de adoptare a ordonanței, până la 1 septembrie 2023.
Prin urmare, românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare ar mai putea cumpăra vechime doar în acest an, conform legislației actuale. Contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an, în urma creșterii salariului minim la 3.000 lei.
Popular Articles
- Most read
Publicitate