pasunat-animale-interdictie.jpgInterzicerea pășunatului pe terenurile agricole sau pajiști este reglementată prin mai multe legi și regulamente care trebuie respectate de crescătorii de animale. Fie că vorbim de Legea vânătorii sau Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), nerespectarea interdicțiilor poate aduce amenzi pentru fermieri sau chiar tăieri din subvenție.

Pășunatul animalelor pe timp de iarnă este interzis prin lege sau regulamente APIA, în funcție de schemele pe care crescătorii de animale le-au solicitat la plată pentru campania de subvenții în curs. Fermierii au anunțat deja pe grupurile destinate creșterii animalelor, de pe Facebook, că au fost informați verbal de APIA că nu mai au voie începând cu luna decembrie să scoată animalele pe terenurile agricole sau pășuni. Iată care este legislația în vigoare și ce prevedea ea:

Legea Vânătorii interzice pășunatul în perioada 6 decembrie – 24 aprilie

Începând din 6 decembrie 2022 și până pe 24 aprilie 2023, crescătorii de animale nu mai pot să scoată animalele la pășunat, decât dacă sunt proprietari ai terenurilor agricole, dețin acea suprafață cu orice titlu sau au acord scris de pășunat pentru acea suprafață. Legislația se aplică pentru toate speciile, inclusiv ovine, bovine și bubaline.

Când interzice APIA pășunatul

Interdicții privind pășunatul animalelor sunt impuse și de APIA și fac parte din lista de condiții pentru încasarea anumitor subvenții. Spre exemplu, potrivit ghidului APIA pentru subvenții, pentru Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) din cadrul Măsurii 10 – agro-mediu şi climă, schemă care aduce în conturile fermierilor o subvenție de 250 euro/ha/an, APIA impune un interval în care este interzis pășunatul, fără excepții. ”Se interzic lucrările agricole și/sau păşunatul în perioada 15 octombrie – 15 martie”, se arată în regulamentul pentru subvenții.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.