- Monday, 18 March 2024
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 301
Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale la 9 iunie a ajuns la Parlament pentru a fi transformată în lege.
Dezbaterile încep luni în comisiile de specialitate de la Senat, unde se aşteaptă ca opoziţia să facă tot ceea ce poate pentru a bloca actul normativ despre care spune că este şi neconstituţional, şi nedemocratic.
Argumentul adus de Guvernul PSD-PNL, potrivit expunerii de motive, pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi a celor locale este că desfăşurarea la aceeaşi dată a celor două tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne, asigurând o reprezentativitate mai mare membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană.
În schimb, opoziţia a criticat documentul şi a arătat că modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatelor aleşilor locali cu doar două-trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce, în opinia USR, PMP şi Forţa Dreptei, contravine standardelor constituţionale şi internaţionale.
Şi AUR a cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanţa comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Potrivit documentului, o persoană va putea candida la ambele scrutine, alegătorii vor avea cinci buletine de vot, unul cu candidaţii pentru funcţia de eurodeputaţi şi patru pentru funcţiile de aleşi locali Consiliul Judeţean şi preşedinte, primari şi Consiliul Local.
Documentul stabileşte şi termenul care le permite primarilor şi celorlalţi aleşi aflaţi în funcţie să reprezinte la alegerile locale un alt partid decât cel din care fac parte, fără să îşi piardă mandatul actual.
Candidaturile trebuie depuse cu până la 45 de zile înainte de data alegerilor locale. Mandatele câştigate vor începe efectiv la sfârşitul lui septembrie, când se încheie de drept cele în curs.
Popular Articles
- Most read
Publicitate