adrian-miutescu-nou.jpgDeputatul Adrian Miuțescu, vicepreședinte Forța Dreptei, avertizează că fermierii din toată țara se confruntă cu o situație gravă, generată de incompetența Guvernului PSD-PNL. Este primul an în care avansul la plățile directe nu o vor fi acordate la timp, termenul fiind de 16 octombrie.

“Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) ar fi trebuit să demareze azi plata avansurilor la subvențiile pe hectar și cap de animal din campania 2023.  Primii fermieri trebuiau să intre pe listele de plată, cu 70%  din plățile directe și 85% din măsurile compensatorii.

Hotărârea de Guvern care poate da startul plăților a fost blocată la ultima ședință a Executivului Ciolacu. Actul normativ nu a putut fi introdus pe ordinea de zi din cauză că nu avea semnăturile din partea tuturor ministerelor avizatoare. A rămas un singur minister care nu a avizat HG – Ministerul Justiției!

Dacă se va emite HG, conform legislației naționale, proiectul de act normativ trebuie să stea în dezbatere publică timp 10 zile, să fie aprobat de Guvern și ulterior publicat în Monitorul Oficial. Doar după acești pași APIA poate începe oficial plata avansului.

Data de 16 octombrie reprezintă ziua de la care agențiile de plăți din statele membre UE pot începe autorizarea la plată a avansului din subvențiile acestui an. Din cauza bâlbelor guvernanților, e clar că termenul cu care se obișnuiseră fermierii nu va putea fi respectat, toate plățile fiind în pericol de amânare”- a declarat deputatul Forța Dreptei, Adrian Miuțescu.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.