camera-dep.jpgCetățenii care au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu vor mai avea voie să-și depună candidaturile și să fie aleși în funcțiile de parlamentar, primar, președinte de consiliu județean, consilier local sau județean, potrivit a două propuneri legislative care au primit marți votul decisiv al deputaților.
Această interdicție se aplică doar dacă pentru condamnările primite nu au intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.
 
Prima propunerea legislativă va modifica Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților și va introduce interdicția de a candida pentru "persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție".
 
În prezent, prevederea care urmează să fie modificată, după ce propunerea va deveni lege, sună în felul următor: "Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a fi alese".
 
Cea de-a doua propunere legislativă va modifica Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și va introduce interdicția, pe lângă de a nu putea fi aleși, nici de a putea să-și depună candidaturile pentru funcțiile de primar, președinte de consiliu județean sau consilier local/județean cei care au fost condamnați la închisoare cu executare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.
 
În plus, cei care vor dori să își depună candidaturile la alegerile locale vor trebui să îndeplinească și condițiile din Constituția României privind dreptul de a fi ales, respectiv, să nu le fie interzisă asocierea în partidele politice, să aibă cetățenie română, domiciliul în țară și să aibă minim 23 de ani.
 
"Pentru a evita depunerea abuzivă a dosarelor de candidatură și încărcarea funcționarilor parte a procesului de verificare a candidaturilor, este necesar să fie prevăzută, în mod expres, interdicția de a depune candidaturi pentru categoriile de persoane expuse în articol (cele introduse de cea de-a doua propunere legislativă, n.red.)", indică deputații în motivarea amendamentului introdus.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.