AFIS-FESTIVALUL-INTERNATIONAL-AL-TEATRULUI-DE-STUDIO.jpgÎn perioada 28 mai – 2 iunie 2024 se va desfășura a XXVII - a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio. Manifestarea este organizată de Teatrul „Alexandru Davila”  din Pitești, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, și are ca temă Dramaturgia Diasporei Românești.

De la teatrul plin de dinamism din Statele Unite ale Americii, până la scenele vibrante din Franța, Republica Moldova sau România, festivalul nostru propune un spațiu al vocilor teatrale diverse, unite prin limbajul universal al povestirii. Fiecare spectacol oferă o lentilă unică pentru cunoașterea experienței umane, explorând teme de identitate, iubire sau rezistență de pe poziția dramaturgului aflat în exil. Prin spectacole captivante și interpretări care provoacă gândirea, vrem să promovăm o înțelegere și o apreciere mai profundă a diferitelor perspective care modelează comunitatea noastră teatrală.

Timp de o săptămână, pe scena Sălii Studio „Liviu Ciulei”, dar și în Foaierul Teatrului Davila, vor fi prezentate șase spectacole și trei conferințe susținute de dramaturgi cu notorietate în țară și diaspora.

Evenimentele se vor desfășura după următorul program:

Marți, 28 Mai 2024

Ora 14:00 - Teatrul Național Radiofonic: „București-Undergound” de Saviana Stănescu și Toma Enache;

Ora 15:30 - conferința doamnei Saviana Stănescu, „Pitești-București-New York: DRAMATURG FĂRĂ FRONTIERE (Playwright Without Borders)”;

Ora 19:00 - Teatrul Național Theater Company ANOMALOUSCO LLC (New York, SUA)

ZEBRA 2.0 de Saviana Stănescu, regia Jeremy Goren.

Miercuri, 29 Mai 2024

Ora 15:00 - Conferință Matei Vișniec: „Condiția dramaturgului în diaspora”;

Ora 19:00 - Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava

OCCIDENT EXPRESS RO de Matei Vișniec, regia Alain Timár

Joi, 30 Mai 2024

Ora 15:00 - Conferință Mircea M. Ionescu: „Dificila întoarcere acasă”

Ora 19:00 - Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, Chișinău (Rep. Moldova)

PUȘTOAICA DE LA ETAJUL 13 sau DRAGĂ SOCIETATE de Mircea M. Ionescu, regia Alexandru Grecu

Vineri, 31 Mai 2024

Teatrul MASCA, București

Ora 13: zona pietonală - FARFURIA de Maria Manolescu, regia Dragoș Mușoiu

Ora 19: SUMMIT, după Tristan Tzara, concept, scenariu și regia Florin Fieroiu

Sâmbătă, 1 Iunie 2024

Ora 19: Compania AZACUSCA, Paris

PARADOXUL DORINȚELOR de Ana-Maria Bamberger, regia Codrina Pricopoaia

Duminică, 2 Iunie 2024

Ora 19: Teatrul „Alexandru Davila”¸ Pitești

DRAGOSTE ȘI PROGRES de Bogdan Adrian Toma, regia Cătălin Saizescu

Prin prisma limbajului poetic și simbolic al lui Matei Vișniec, piesele sale ne oferă frecvent structuri și forme experimentale, provocând convențiile teatrale tradiționale și împingând granițele a ceea ce poate fi teatrul.

Narațiunile emoționante ale Savianei Stănescu aruncă lumină asupra experienței emigrantului, surprinzând triumfurile și necazurile celor care trăiesc în granițe și culturi diverse.

Prin poveștile evocatoare ale Anei-Maria Bamberger suntem invitați să reflectăm asupra propriilor vieți și experiențe, în timp ce dramaturgia ei face o analiză asupra forțelor sociale și culturale mai largi, care modelează lumea de azi.

Spiritul avangardist revoluționar al lui Tristan Tzara continuă să inspire și să provoace, depășind granițele teatrului convențional cu abordarea sa surprinzătoare.

În general, piesele autorilor români din exil reflectă interacțiunea complexă dintre experiența personală, identitatea culturală și contextul socio-politic, oferind perspective asupra temelor universale ale strămutării, apartenenței și căutării căminului.

Pe măsură ce ne adunăm pentru a sărbători acești dramaturgi remarcabili și lucrările lor, vă invităm să cunoașteți o lume minunată, în care puterea povestirii nu cunoaște limite!

Alăturați-vă nouă în timp ce onorăm moștenirea dramaturgiei diasporei românești, unde fiecare reprezentație este o dovadă a rezistenței spiritului uman și a puterii de durată a artei românești.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.