- Sunday, 25 August 2024
- Written by Andreea Vlad
- Hits: 510
După cum se știe și s-a putut constata, în ultimul deceniu și jumătate orașul Mioveni a cunoscut o dezvoltare fără precedent pe toate palierele, de la cultură, educație, sport, infrastructură, sănătate și mediu.
Iar o parte din aceste realizări vedem acum că au ajuns să fie date exemple de bune practici la nivel național.
Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă proiectul privind compostarea nămolurilor de la Stația de Epurare a Apelor Uzate, o soluție viabilă economic, ce permite reducerea semnificativă a costurilor cu eliminarea nămolului.
Mai exact, în primăvara acestui an, o delegație a Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni a fost prezentă, la invitația Comisiei pentru Mediu din Senat, la o dezbatere cu tema “Managementul Deșeurilor în Economia Circulară – Transparența Decizională pe Legea Deșeurilor din Construcții și Desființări și Legea Compostului”.
În cadrul dezbaterii, reprezentanții Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni au prezentat proiectul pe care l-au implementat în 2016 la Mioveni pentru compostarea nămolurilor de la Stația de Epurare a Apelor Uzate, o soluție viabilă economic, ce permite reducerea semnificativă a costurilor cu eliminarea nămolului, iar astfel acest proiect să fie dat drept exemplu și celorlalte administrații publice din țară.
După prezentarea realizată de Nicolae Tudose, directorul S.Ed.C. Mioveni, Comisia de Mediu a fost impresionată de proiect, concluzionând că experimentul derulat la Mioveni constituie premisele pentru utilizarea compostului obținut din nămol de la stațiile de epurare ca fertilizant în agricultură.
A fost apreciat și faptul că Servicii Edilitare pentru Comunitate deține deja un brevet de invenție de la OSIM privind metoda utilizată pentru fertilizarea solului cu nămoluri de epurare compostate în cultura, și urmează să fie obținut și al doilea brevet, privind procedeul specific de prelucrare prin digestie aerobă/compostare a nămolurilor de epurare deshidratate și stabilzate anaerob în amestec cu material lemnos.
”OSIM-ul certifică că ce producem noi e compost. De fiecare dată când producem acest compost prelevăm analize și din nămolul eliminat și din materialul de structură cu care amestecăm nămolul, după care se fac alte analize la finalul compostului, cu precădere legate de metale grele”, spunea directorul S.Ed.C .Mioveni, Nicolae Tudose, la acea vreme.
Totodată, cinci institute de cercetări, coordonate de Institutul de la Mărăcineni, au analizat compostul realizat la Stația de Epurare Mioveni, iar concluziile acestora au fost unele foarte pozitive.
#Orașul Mioveni, gazda unui simpozion cu peste 100 de participanți
Așa se face că, miercuri, 28 august, la Mioveni, va avea loc simpozionul intitulat „Gestionarea deșeurilor biodegradabile în contextul bioeconomiei circulare”
Evenimentul își propune să reunească experți și factori de decizie care să discute despre soluții inovatoare și sustenabile necesare gestionării deșeurilor biodegradabile, în contextul unei economii circulare durabile, și este organizat de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, Primăria Orașului Mioveni, Asociația Română a Compostului și Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene.
De asemenea, în cadrul simpozionului vor fi dezbătute mai multe propuneri care să aducă îmbunătățiri cadrului legislativ în domeniu, astfel încât România să se poată alinia, cât mai curând, la practicile europene și să se faciliteze reintroducerea deșeurilor biodegradabile în economie, cu rol determinant în compostarea nămolului de epurare.
Evenimentul va aduce la Mioveni peste 100 de participanți: reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, APPFE, parlamentari de Argeș, dar și reprezentați ai unor operatori regionali de apă și canalizare din țară.
Programul zilei:
10.00 -11.00: Vizitarea Stației de compostare – Stația de epurare a apelor Uzate Mioveni, Str. Dinicu Golescu, Mioveni
11.30 – 13.30: Simpozion - Locație: Restaurant Club Mioveni, strada Pieței, etaj 2 – sala mare.
În deschidere vor lua cuvântul:
Nicolae Tudose, director General SEdC Mioveni;
Ion Georgescu, primarul în funcție al orașului Mioveni;
Aurel Costache, viceprimar al orașului Mioveni (2006 - 2020) și primarul ales al orașului Mioveni;
Prof. Valentin Feodorov, președinte Asociația Română a Compostului (ARC);
Prof. Neculae Bâldea, specialist în managementul deșeurilor - SEdC Mioveni.
Prezentări:
Prezentarea stadiului actual al reglementărilor în domeniul compostării deșeurilor biodegradabile – ARC;
Prezentare SEdC – Mioveni: „Sistem de compostare a nămolurilor de epurare deshidratate și stabilizate în amestec cu material lemnos”;
Prezentare ASRO: „ Asimilarea standardelor franceze: NF U44-095 - și NF U44-051, privind obținerea de amelioratori organici din deșeuri biodegradabile’’;
Prezentare „Extindere Stație de Epurare Urziceni. Instalație de valorificare a nămolului prin compostare la stația de epurare Urziceni”.
13.30 – 14.30: Dezbateri și discuții.
Popular Articles
- Most read
Publicitate