- Thursday, 25 July 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 649
Primăria Pitești este constant implicată în găsirea de soluții pentru eficientizare energetică. Iar cel mai recent proiect în acest sens este unul foarte ambițioș și fezabil.
”Avem posibilitatea ca până la sfârșitul acestei luni să accesăm fonduri europene pentru două centrale cu cogenerare, una în Trivale și cealaltă în cartierul Găvana. Fiecare ar avea 7 megawați electrici, deci vom produce energie electrică, pe care o vom folosi pentru Pitești, inclusiv pentru iluminatul public. Este o investiție foarte bună și utilă. Vom aplica 100% zilele următoare”, precizează Cristian Gentea, primarul Piteștiului.
Pentru fiecare centrală cu cogenerare, Primăria Pitești poate accesa fonduri de câte 27 de milioane de euro.
Folosind energia primară într-un mod mai eficient, principiul cogenerării crește eficiența energetică, ajutând astfel la economisirea unui volum de până la 50% de energie primară.
În cazul sistemelor de cogenerare, este vorba despre o turbină cu gaz care pune în funcțiune un generator. La rândul lui, acesta produce energie electrică. Din acest proces rezultă căldură reziduală care este mai apoi transferată în lichidul de răcire și pe urmă către sistemul de încălzire.
Cu alte cuvinte, modul de funcționare al cogenerării presupune utilizarea energiei primare în două feluri: mai întâi se folosește energia primară pentru acționarea unui generator prin acțiunea unui motor și apoi căldura se folosește sub formă de energie termică.
Pentru a putea face toate aceste lucruri, un sistem de cogenerare este compus dintr-un motor pe gaz sau o turbină, un generator, un schimbător de căldură, echipamente de comutare și control și echipamente hidraulice.
În concluzie, este vorba de un sistem nu foarte complicat, dar cu un grad înalt de eficiență, un consum mic și un randament foarte bun.
Popular Articles
- Most read
Publicitate