Vasile_Busuioc_2.jpg

Mediul construit local este în continuă dezvoltare. Noi investiții se fac, în timp ce altele trebuie întreținute corespunzător, pentru a ne asigura că ne putem folosi de infrastructură sau alte tipuri de construcții – cât mai mult timp și în deplină siguranță.

Ce se întâmplă cu un proiect de construcții în etapa de exploatare a acestuia? Cum trebuie el urmărit în timp? Cum facem să avem un mediu construit mai sănătos structural?

Am discutat pe marginea acestor întrebări cu doi experți ai domeniului. Mariana Garștea, Director General Sixense România, o companie care oferă soluții digitale și expertiză pentru urmărirea comportării construcțiilor în timp; respectiv cu Vasile Busuioc, inginer și administrator al companiei Vertical Structure Engineering, ce realizează activitățile de proiectare pentru un portofoliu larg de proiecte din domeniul construcțiilor civile, industriale, agricole și al spațiilor comerciale și multifuncționale, cu experiență semnificativă în Pitești, București și alte orașe importante din țară.

Dat fiind că, pentru sănătatea structurală a unui proiect de construcții, colaborarea strânsă și deschisă între inginerul proiectant și partenerul de monitorizare structurală și geotehnică – este extrem de importantă, iată ce ne-au explicat cei doi specialiști.

Cum arată un proiect de construcții sănătos structural? Care sunt principalele lucruri pe care credeți că ar trebui să le știe dezvoltatorii și gestionarii de infrastructură despre urmărirea comportării construcțiilor în timp?

Mariana_Gartea-Sixense_RO-landscape.jpg

Mariana Garștea: Un proiect sănătos structural este un proiect care este corect întreținut, verificat periodic și care beneficiază de intervenții proactive, în funcție de gradul de risc care afectează structura în mod inevitabil.

Tot ceea ce explic aici poate fi pus în practică printr-o singură activitate esențială – urmărirea comportării construcțiilor în timp (sau monitorizarea structurală și geotehnică, așa cum mai este numită), care ne spune dacă structura este sigură, dacă se comportă așa cum a fost proiectată, dacă necesită vreun fel de intervenție sau reparație, dacă este detectat vreun pericol care să pună în pericol atât structura, cât și comunitatea înconjurătoare.

Ceea ce ar trebui să știe dezvoltatorii și gestionarii de infrastructură despre urmărirea comportării construcțiilor în timp este că:

·       Este o activitate obligatorie prin lege;

·      Categoria de urmărire, perioadele la care se realizează și metodologia de efectuare a măsurătorilor se stabilesc de către proiectant și împreună cu acesta;

·       În funcție de gradul de risc și de complexitatea proiectului de construcții, poate fi necesară monitorizarea automatizată, realizată remote, cu transmitere de alerte în timp real;

·     Fără un program de monitorizare corect, realizat în acord cu standardele și legislația în vigoare și adaptat la obiectivele și situația din teren, nu se poate asigura o exploatare normală a construcției sau infrastructurii în cauză;

·       Monitorizarea structurală și geotehnică se realizează pe toată perioada de viață a unei structuri și trebuie planificată/ luată în calcul încă din fazele incipiente ale proiectului;

·       Orice beneficiar (dezvoltator sau gestionar de infrastructură) trebuie să aibă în vedere alegerea unui partener de monitorizare profesionist, care știe ce face și care este interesat nu doar de vânzarea unor echipamente sau bifarea a încă unui proiect, ci de sănătatea structurală reală a acestuia.

Cred că în general este nevoie ca Beneficiarii să fie mai conștienți de existența acestei activități și de beneficiile enorme pe care ea le aduce, dar și de pericolele la care se expun dacă nu apelează la ea sau dacă nu există o selecție foarte controlată a partenerului de monitorizare.

Cum vă uitați la activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp? De ce vi se pare ea atât de importantă?

Vasile_Busuioc.jpg

Vasile Busuioc: Activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp a devenit una extrem de importantă pentru societatea noastră.

Ținând cont de faptul că vorbim despre construcții civile, industriale și agricole existente, dar și cele în construire și proiectare – care trebuie să fie în picioare pentru o perioadă mult mai mare de 50 de ani (cât se preconiza în anii precedenți), acest lucru duce la necesitatea de a le urmări în timp și de a asigura mentenanța lor pentru o durată favorabilă de existență și de oferire a condițiilor de folosință pentru care au fost proiectate.

De ce se face această activitate și cu ce beneficii pentru factorii de decizie?

M.G.: Așa cum putem trage concluzii și din răspunsul meu anterior, activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp este nu doar obligatorie prin lege (deci ne ferește de amenzi și sancțiuni care sunt din ce în ce mai aspre cu privire la acest aspect), ci aduce reale beneficii pentru investiția în cauză.

Iar aici enumăr doar câteva dintre acestea:

·       Posibilitatea de a folosi datele din monitorizare pentru a lua decizii informate (de intervenții, reparații, planificări de investiții viitoare etc.);

·      Eficientizarea investiției pe termen lung, tocmai datorită acestui exercițiu de a fi în control permanent, de a ști unde este reală nevoie de intervenție și unde să direcționezi bugetele, evitând incidente/ accidente cu costuri ulterioare mult mai ridicate;

·       Prelungirea duratei de viață a proiectului gestionat;

·        Cunoașterea în permanență a stării structurii tale și posibilitatea de a fi avertizat în timp real dacă ceva iese din parametrii de siguranță setați;

·       Posibilitatea de a urmări cu ușurință și fără risipă de resurse – orice date pe care le oferă monitorizarea, atunci când aceste date sunt integrate cu platforme digitale unde toți actorii-cheie au acces la informații în mod transparent, rapid și sigur;

·       În general, liniștea că ai o structură sigură, stabilă, care se menține astfel peste ani sau chiar zeci de ani de utilizare.

Acestea sunt doar câteva dintre ele, pe care le-am sumarizat dincolo de limbajul tehnic și vocabularul specializat al industriei noastre. Pe scurt, urmărirea comportării construcțiilor în timp este cea mai sigură și performantă modalitate de a a-ți proteja investiția și de a a-i asigura sănătatea pe termen lung.

Cum anume ar trebui să decurgă colaborarea dintre specialistul proiectant și echipa sau partenerul care asigură monitorizarea geotehnică și structurală? Ce urmăriți/ căutați dvs. la acest tip de parteneriat?

V.B.: Colaborarea dintre specialistul proiectant și echipa care asigură monitorizarea geotehnică și structurală este extrem de importantă și va începe de la implementarea proiectului, urmând să se prelungească pe toată perioada de exploatare a construcției, cu prevederi în părțile scrise cu privire la tipul de monitorizare, perioada de monitorizare și intervențiile care vor apărea de la caz la caz, în urma concluziilor emise de ingineri experți în rapoartele de expertiză tehnică.

Dat fiind că județul are multe investiții importante – în infrastructura sportivă, de transport, în proiecte industriale și altele –, ce ar trebui să urmărească factorii de decizie în selectarea partenerului pentru monitorizare?

M.G.: Așa este; pentru că și noi suntem prezenți în cele mai importante regiuni ale țării și pentru că multe dintre proiectele în care suntem implicați sunt naționale, suntem atenți și mereu la curent la ceea ce se întâmplă cu mediul construit inclusiv în Argeș. Există, într-adevăr, multe proiecte importante aici: o sală polivalentă importantă, un stadion mare, poduri numeroase, clădiri cu panouri publicitare și multe hale industriale, toate venind cu provocări care trebuie urmărite și abordate în mod particular (și care implică, bineînțeles, monitorizarea).

Dacă mă refer la ce anume ar trebui să urmărească factorii de decizie în selectarea partenerului pentru monitorizare, m-aș opri asupra câtorva lucruri:

·       Alegeți companii profesioniste, cu reputație și istoric în piață, cu expertiză demonstrată;

·        Căutați parteneri care să adapteze programul de monitorizare la situația din teren, care nu vin cu soluții copy-paste și care sunt realmente interesați de obiectivele proiectului și de modul în care vă veți folosi de datele din monitorizare. Niciodată datele de dragul datelor (fără a le transforma în informație) sau monitorizarea de dragul vânzării de echipamente – nu va avea efectul dorit;

·        Selectați o parte obiectivă, independentă de constructor, care să poată face o verificare reală și care vă poate garanta că proiectul este cu adevărat sigur;

·       Alegeți un partener care respectă standardele de calitate, care are certificări în acest sens și care este autorizat ca laborator de analize și încercări în construcții. De asemenea, este un plus implicarea într-o asociație profesională de profil, pentru a demonstra preocuparea față de domeniu și față de cele mai noi standarde în vigoare;

·        Căutați un partener la curent cu inovația și soluțiile noi și performante din domeniu. Astăzi, există extrem de mult know-how care duce monitorizarea la următorul nivel și care permite integrarea cu succes a digitalizării, respectiv urmărirea de la distanță, în timp real, a proiectului dumneavoastră;

·       Urmăriți colaborarea existentă între proiectant și partenerul de monitorizare. Ea trebuie să fie o relație bazată pe comunicare, încredere, respect și cooperare, pentru ca programul de monitorizare să fie dus la bun sfârșit în cele mai bune condiții și 100% în favoarea proiectului.

Care sunt cele mai importante bune practici în ceea ce privește felul în care este abordată activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp? Ce trebuie luat în calcul în acest sens?

V.B.: O bună practică în ceea ce privește activitatea de urmărire a comportării construcțiilor în timp ajută la scutirea unor cheltuieli majore care pot să apară ca urmare a unor degradări locale sau generale – și la prevenirea unor factori minori pentru accelerarea degradărilor complexe care pot urma.

Trebuie să înțelegem și noi, proiectanții, cât și beneficiarii sau investitorii clădirilor – că un control al întregului sistem constructiv va duce la o exploatare mult mai îndelungată, cu un aport de cheltuieli mult mai mici.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.