blocpiteti.jpgGuvernul intenționează să modifice politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe. În proiectul de lege cu care Executivul va merge în Parlament apar atât o majorare de cotă (9%, în loc de 5% în prezent), cât și un set de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a beneficia de această cotă de TVA, neîndeplinirea lor ducând la aplicarea cotei standard de TVA de 19%. Noutățile ar urma să se aplice începând cu 1 octombrie.

Astfel, potrivit documentului, cota de 9% ar urma să se aplice numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. 

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în proiect sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de 9% sunt:

acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;

acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;

sunt formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;

finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, după caz, în funcție de tipul construcției, geamuri, ușă intrare;

finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;

instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;

instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 octombrie 2023 în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.