dacia-spring.jpgÎnmatriculările de autoturisme electrice noi din România au înregistrat o creștere spectaculoasă în luna mai, cu ajutorul Programului Rabla, care a demarat la finele lunii martie. 

Cu un volum aproape dublu față de anul anterior, mașinile propulsate 100% cu baterii au depășit în premieră pragul de 10% din totalul pieței de autoturisme noi, în luna mai, și au înregistrat un procent de 9,1% pe primele cinci luni ale anului.

Piața de autoturisme electrice din România a înregistrat în luna mai un volum de 1.402 autoturisme  autoturisme electrice noi, înmatriculate, cu o creștere foarte mare, de 90%, față de cele numai 739 înmatriculate în urmă cu un an. 

Programului Rabla și decalajul de aproximativ o lună față de anul anterior, pe fondul ieșirii din criza de semiconductori, situție care a condus la livrări foarte mari de automobile din partea producătorilor, pentru comenzi făcute în lunile anterioare și care așteptau doar aprobarea din Rabla. 

Față de luna mai din 2022, când singura vedetă era Dacia Spring, în timp ce modelele de import erau ca și inexistente (cele mai vândute modele de import, electrice, au fost Hyundai Kona, VW e-Up și Tesla Model 3, dar cu volume foarte mici), anul acesta s-au remarcat livrările mari ale Model Y (118 unități), Model 3 (114 unități), ambele de la Tesla, precum și Renault Megane E-Tech (97 unități). 

În clasamentul lunii s-au mai aflat, pe locurile următoare, VW e-Up, VW ID.3, Hyundai Kona și VW ID.4. 

În primele cinci luni ale anului, vânzările de autoturisme electrice au ajuns la un volum total de 5.499 de unități, cu 12 procente peste nivelul din 2022, în perioada similară, fiind astfel vizibile efectele creșterilor de producție și startului Programului Rabla. 

Câteva modele electrice au monetizat cel mai bine momentul, creșterea cea mai mare fiind înregistrată de Renault Megane E-Tech, care în urmă cu un an abia era lansat pe piață și înmatricula primele exemplare, anul acesta având în consecință un plus de 358 de unități. Următoarea creștere a fost cea a Tesla Model Y, care a înmatriculat cu 356 de autoturisme în plus față de anul anterior, iar pe locul al treilea s-a situat Dacia Spring, care a crescut cu 351 de unități.

Din punct de vedere al volumelor, liderul incontestabil a fost și în acest an, în primele cinci luni, Dacia Spring, care a atins un volum de 2.550 de unități, cu 15,9% mai multe decât în urmă cu un an, ceea ce arată că potențialul acestui automobil este departe de a se fi epuizat. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.