Fisc.jpgGuvernul a stabilit recent, prin OUG, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai poate să ceară contribuabililor informații pe care deja le are, atunci când adună date pentru determinarea situației fiscale reale. Practic, autoritățile încep să dea măsuri concrete prin care să simplifice interacțiunile cu firmele și persoanele fizice datorită proiectelor de digitalizare pe care le implementează treptat.
Modificările în acest sens au fost făcute la capitolul privind administrarea și aprecierea probelor din cadrul titlului de reguli generale procedurale ale Codului de procedură fiscală. Noutățile sunt trecute în OUG 188/2022 (vezi punctele 6, 7 și 8 de la articolul I), care este în vigoare din 29 decembrie 2022.
 
Cu alte cuvinte, interacțiunile dintre contribuabili și ANAF, pentru determinarea stării fiscale reale, se vor simplifica semnificativ, din moment ce autoritățile sunt obligate de-acum să verifice mai întâi informațiile pe care le dețin deja. Aceasta este o consecință indirectă a eforturilor din anii recenți pentru digitalizarea activității Fiscului. Evident, vorbim doar de un punct de plecare, deoarece specialiștii apreciază că simplificările se vor înmulți treptat în viitor.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.