- Friday, 03 June 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 598
Mecanismul Kuzarbeit, prin care angajatorii pot reduce timpul de lucru al salariaților, ca urmare a scăderii activității, și primi 75% din salariul de bază al angajaților aferent orelor de reducere a programului, va putea fi solicitat până la finalul anului, după oficializarea recentă a unui act normativ ce conține această prelungire. Datorită unei schimbări privind motivul scăderii activității, mecanismul va putea fi accesat de mai multe firme. Cu această ocazie, reluăm cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoască angajatorii despre accesarea acestui mecanism.
O altă modificare adusă de actul normativ oficializat recent este că motivul accesării mecanismului va putea fi și scăderea producției cu cel puțin 10%, în comparație cu doar scăderea cifrei de afaceri, cum a fost prevăzut inițial în OUG 132. Mai exact, și angajatorii pentru care producția realizată în luna pentru care solicită aplicarea măsurii s-a diminuat cu cel puțin 10%, față de aceeași lună din 2019 sau față de media lunară a producției realizate în 2019 vor putea cere acest ajutor de la stat.
Pentru cei înființati în perioada 1 ianuarie-15 martie 2020 și care au cel puțin un angajat, diminuarea producției se raportează la cifrele din luna anterioară aplicării Kurzarbeit.
Prelungirea valabilității acestei măsuri se bazează, potrivit notei de fundamentare care a însoțit actul normativ în faza de proiect, pe faptul că activitatea economică și-a temperat rata de creștere, din cauza sincopelor în lanțurile internaționale de producție, pe lângă incertitudinile și riscurile provocate de războiul din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.
Angajatorii care accesează deja mecanismul vor depune aceleași documente, însă declarația pe propria răspundere urmează să fie modificată în mai puțin de două săptămâni de către Ministerul Muncii prin ordin, pentru ca și situația scăderii producției să fie inclusă.
Firmele care nu au putut accesa până acum mecanismul (deoarece nu se încadrau pe prevederea legată de scăderea cifrei de afaceri cu 10% față de luna similară din 2019 sau media lunară a cifrei de afaceri din 2019) trebuie să urmeze următoarea procedură pentru accesarea mecanismului:
reducerea timpului de lucru de cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară a salariaților trebuie să se facă, printr-o decizie, cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea efectivă;
măsura trebuie să vizeze cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
reducerea activității este justificată de o diminuare a producției realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din 2019.
Popular Articles
- Most read
Publicitate