HoReCa1.jpg

 

Industria ospitalităţii este printre ce­le mai afectate sectoare de criza pan­de­mică, astfel că şi după încetarea stării de ur­genţă restricţiile privind funcţio­na­rea businessurilor din acest sector au continuat să existe. În aceste condiții, reprezentanţii acestei industrii cer măsuri con­crete din partea guvernanţilor, astfel încât acest sector economic să poată supra­vie­ţui în perioada următoare.

„Circa 70-80% dintre hoteluri nu vor ţine deschis, sunt şase luni dramati­ce pen­tru industria ospitalităţii, mă re­fer la această perioadă pentru că (n.r. din primăvară) datori­tă căldurii şi poate a unui vaccin ne vom re­veni. Totuşi, operatorii eco­no­mici au tri­mis deja oamenii acasă şi veţi vedea ho­te­luri închise, vom vedea multe insol­ven­ţe şi falimente, fără ajutor din par­tea sta­tului, vom pune cruce pe tot pro­gre­sul pe care l-am făcut în ultimii ani în aceas­tă industrie“, a spus Călin Ile, pre­şe­dintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România

La nivelul industriei ospitalităţii, pier­derile se ridică la circa 3 miliarde euro, numai până în noiembrie, iar o treime din aceste pierderi sunt din partea hotelieră. Fără măsuri con­cre­te şi rapide din partea autorită­ţilor, tot mai mulţi antreprenori din această industrie vor fi nevoiţi să pună lacătul pe uşi.

Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Pentru Turism (APT) şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germa­nă, spune de asemenea că statul trebuie să vină cu mă­suri de sprijin urgente pentru in­dustria ospitalităţii pentru a se salva cât mai multe businessuri din acest sector.

„Dincolo de discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile, în mod concret nu s-a întâmplat nimic specific, iar semnalul nostru de alarmă este tras, dacă vrem să mai existe în continuare industria turismului, statul este solicitat să intervină urgent. Mesajul nostru către Guvern este că dacă nu se vor lua măsuri urgente, lucrurile vor intra pe un făgaş de scapă cine poate”, a precizat Anastasiu.

Totodată, Alianţa pentru Turism, organizaţie – umbrelă a patronatelor din HoReCa, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricţiilor. „Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r). Mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi”, a mai declarat Dragoş Anastasiu.

Operatorii din Argeș ai acestei industrii sunt la fel de îngrijorați ca și reprezentanții lor de la București. Mai mulți investitori din HoReCa argeșeană ne-au declarat că iarna care urmează va fi una a supraviețuirii sau, mai rău, a dispariției pentru multe afaceri din domeniu. Impunerea desfășurării activității doar pe terasele deschise ale unităților de alimentație publică este un dezavantaj major pentru acestea în sezonul rece, tot mai mulți angajați îmbolnăvindu-se din cauza frigului iar clienții devenind din ce în ce mai puțin din același motiv. Mai mult, dacă în anii trecuți unitățile de cazare din zona montană a județului, precum și restaurantele din orașe, aveau locurile ocupate încă din septembrie-octombrie pentru Crăciun și Revelion, anul acesta situația este dramatică din cauza restricțiilor și limitelor impuse pentru organizarea de petreceri și evenimente festive.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro