Perioada_de_proba_la_serviciu-large.jpgConform unei hotărâri de guvern recent intrată în vigoare, Programul național „Competențe digitale pentru angajații din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii”, cu finanțare majoritar comunitară, va cuprinde programe de formare profesională, evaluarea și certificarea competențelor profesionale, sprijin acordat întreprinderilor și organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajatorilor. Programul este prevăzut a se implementa până la 31 decembrie 2023.

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a apărut Ghidul solicitantului pentru schema de finanțare „Competenţe digitale pentru angajaţii din IMM”. Odată cu publicarea online, ghidul devine valabil și stabilește criteriile de eligibilitate și standardele de evaluare ale proiectelor ce vor fi înscrise în program. Ghidul este conținut de Ordinul 924/2020, care pune în aplicare HG 599/2020.

Acest apel de proiecte este de tip competitiv. Depunerile de proiecte încep în 17 august 2020, ora 16:00 și se închid în 30 octombrie 2020, ora 16:00. În acest interval de timp, este deschis sistemul informatic MySMIS care conține formularele ce trebuie completate de către solicitanți. Perioada de implementare a unui proiect este de maximum 18 luni. La completarea cererii de finanțare în sistemul electronic, va trebui evidențiată durata fiecărei activități și sub-activități incluse în proiect.

Beneficiarii proiectelor finanțate sunt:

    organizațiile patronale;
    federațiile patronale;
    confederațiile patronale;
    uniunile patronale teritoriale;
    asociațiile de întreprinderi;
    camerele de comerț și industrie.

Practic, angajatorii nu pot depune proiecte, dar vor fi implicați în activități de către beneficiarii menționați mai sus. Grupul țintă eligibil îl constituie angajații cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial) ce provin din întreprinderi care-și desfășoară activitatea principală sau secundară într-unul din sectoarele economice enumerate în ghid sau din întreprinderi care intenționează să-și adapteze activitatea principală sau secundară la cel puțin unul dintre aceste sectoare economice. Numărul minim obligatoriu al persoanelor aparținând grupului țintă vizat de proiect este de 250 de persoane. Se va acorda punctaj suplimentar acelor proiecte care prevăd în grupul țintă angajați cu vârste între 55-64 de ani.

Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect (contribuția UE + contribuția națională + contribuția proprie) este de un milion de euro, dar nu vor fi finanțate proiecte a căror valoare a asistenței financiare nerambursabile (contribuția UE + contribuția națională) este mai mică sau egală cu 100.000 de euro.

Termenul de finalizare a proiectelor depuse este 31 decembrie 2023. În cadrul proiectului depus, în secțiunea relevantă din cadrul aplicației electronice, trebuie menționată contribuția proiectului la temele orizontale stabilite prin POCU 2014- 2020:


CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.