- Sunday, 28 August 2016
- Written by Lucian Gherguş
- Hits: 1604
Demersurile pentru realizarea parcului industrial, pe care Cornel Ionică, primarul Piteștiului, a promis că-l va realiza par să se fi blocat chiar unde nu te așteptai - la Primăria Bradu.
După cum se știe, faimosul parc industrial, despre care primarul Ionică spune că va fi cel mai mare din țară, urmează să se realizeze pe terenul fostei centrale pe cărbune (CET Sud) care trebuia pusă în funcțiune în anul 1990, dar, odată cu căderea regimului comunist, acest lucru nu s-a mai făcut, iar centrala a rămas în paragină.
Astfel, după 1990, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Local Pitești a primit acel teren unde se afla centrala pe cărbune. Suprafața zonei respective este de 136 de hectare și se află pe teritoriul comunei Bradu. Mulți ani de zile terenul a fost în litigiu din cauza falimentului Termoficare 2000 S.A. Însă anul trecut Primăria Pitești a reușit să câștige în instanță definitiv și irevocabil dreptul de proprietate a acestei imense suprafețe. Imediat după câștigarea procesului, Cornel Ionică a și anunțat că începe demersurile pentru realizarea celui mai mare parc industrial din țară. Numai că, parcurgând etapă cu etapă procesul birocratic, reprezentanții primăriei s-au blocat de refuzul Primăriei Bradu de a le elibera certificatul de urbanism și a le elabora PUZ.
Deturnare de fonduri la Primăria Bradu?
Motivul pentru care reprezentanții Primăriei Bradu refuză să elibereze aceste acte este unul care sună mai degrabă a șantaj. În urmă cu vreo patru-cinci ani, Primăria Bradu a asfaltat o parte din terenul respectiv în suprafață totală de 30.000 mp, ceea ce reprezenta un drum, dar pe care nu erau proprietari, susține Cornel Ionică, suprafața respectivă fiind la vremea aceea în litigiu de proprietate.
Acum, stabilindu-se clar proprietarul, Primăria Bradu a intrat în culpă pentru care reprezentanții acesteia, ordonatorii principali de credite, ar putea răspunde chiar și penal. Pe lângă acest fapt, Florin Frătică, primar la acea vreme, actualmente viceprimar cu atribuțiide primar, ar putea restitui și întreaga sumă de bani care s-au folosit pentru asfaltarea acelui drum.
Cornel Ionică: ”Cei de la Bradu au asfaltat pe terenul acesta aproximativ 30.000 mp. În ce bază, în ce temei?!”
Cornel Ionică spune că nu are cum să le cedeze acea suprafață de teren asfaltată pentru că ar trebui inițiată o hotărâre de guvern în acest sens și nu au niciun temei să facă acest lucru. Însă, dacă litigiul nu se va rezolva pe cale amiabilă, Cornel Ionică este hotărât să meargă în instanță și să reclame abuzul în serviciu făcut de cei de la Bradu și încălcarea proprietății.
”Cei de la Bradu au asfaltat pe terenul acesta aproximativ 30.000 mp. În ce bază, în ce temei?! Nu discut. Este treaba lor. Pentru eleborarea PUZ-ului și pentru eliberarea certificatului de urbanism, conform legii și pentru că îndeplinim toate condițiile, cei de la Primăria Bradu au obligația să ne elibereze documentele în câteva zile. Au fost colegi acolo și le-au zis că nu le dau niciun document dacă nu le dăm cei 30.000 mp asfaltați.
Păi, cum să le dăm?! Și să vrem să le dăm nu avem cum să facem acest lucru pentru că va trebui inițiată și fundamentată o hotărâre de guvern și nu există un temei în acest sens. Nu am discutat de ce au asfaltat. Care era oportunitatea. Este problema lor. Ei nici nu au vrut să înregistreze documentația, chiar dacă aveau această obligație. Dacă demersurile nu se concretizează rapid, pentru că este un obiectiv extrem de important pentru județ, vom merge în instanță, atât pentru abuz, cât și pentru încălcarea dreptului proprietății. Altă soluție nu există”, a precizat primarul Cornel Ionică, revoltat de ceea ce se întâmplă.
Florin Frătică: ”Viceprimarul are niște opinii din astea mai heirupiste”
Întrebat despre acest conflict apărut între Primăria Pitești și cea din Bradu, Florin Frătică spune că nu există niciun conflict, iar această problemă, după părerea lui, se poate realiza pe cale amiabilă. El spune că este vorba doar de o suprapunere de domenii publice.
Însă ce nu spune Florin Frătică este că lucrurile nu sunt atât de simple precum încearcă el să le invoce, fapt de care este conștient, de aceea a și refuzat să elibereze documentele celor de la Pitești. În acest caz, Florin Frătică ar putea răspunde penal și, totodată, va trebui să restituie și suma de bani cheltuită cu asfaltarea acelui drum, dacă Primăria Pitești dovedește clar că este în proprietatea sa acea suprafață de teren.
Sigur, la cât este de controversat Florin Frătică, credem că ar fi și păcat să răspundă pentru această investiție, care, în definitiv, a fost utilă comunității. Totodată, Florin Frătică mai susține că acea suprafață de teren a fost drum, iar drumurile nu se pot pune în posesie.
”Eu nu cred că este un conflict. Este vorba despre o suprapunere de domenii publice, în speță, despre un drum care se află în domeniul public al comunei Bradu, iar dintr-o eroare a fost trecut și în cadastrul Consiliului Local Pitești. Consider că se poate rezolva pe cale amiabilă. Nu văd ce interes ar avea reprezentanții Primăriei Pitești să fie drumul în sarcina Municipiului Pitești. Va trebui să-l întrețină și așa mai departe. Va trebui să avem o întâlnire la nivel de primar. Viceprimarul are niște opinii din astea mai heirupiste. În mod normal drumurile aparțin domeniului public și nu se pot pune în posesie. Eu nu-i suspectez de rea voință pe cei de la Pitești, numai că trebuie să se întâlnească secretarii, juriștii acestor instituții pentru a găsi o formă legală de stingere a acestui litigiu”, ne-a declarat Florin Frătică.
De menționat că la Primăria Bradu au fost viceprimarul Laurențiu Zidaru, împreună cu Constantin Zichil, directorul serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești.
Popular Articles
- Most read
Publicitate