soldati izvoruDe aproape nouă ani, istoricul francez Christophe Woehrle face o amplă muncă de documentare şi cercetare pentru identificarea eroilor români care au murit în Alsacia şi Lorena în Primul Război Mondial. Până acum, istoricul francez a identificat aproape 1.300 de soldaţi români ce aveau identitatea necunoscută.

În această lună, Christophe Woehrle a descoperit şi scris povestea tulburătoare a doi eroi de război din Argeş, din comuna Vedea, şi despre care spune că este posibil să fi fost rude, având în vedere că aveau acelaşi nume de familie şi proveneau din acelaşi sat, mai precis Izvoru de Sus.

De-a lungul vremii, 205 de locuitori ai acestui sat au murit pentru patrie, în timpul campaniilor militare din 1877-1878, 1913, 1916-1919 și 1941-1944. Au fost ridicate două monumente în memoria lor: unul în curtea școlii din comună, iar al doilea în satul Izvoru de Jos, în apropiere de grădiniță.

83 de localnici și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. În 1926, în urma unei donații, a fost ridicat un monument comemorativ.

După cum spune Christophe Woehrle, „la cimitirul Dieuze, din regiunea franceză Lorena, există două morminte, la distanță unul de celălalt, dar care sunt inscripționate cu același patronim. În primul se odihnește Gheorghe Moraru, în celălalt Ion Moraru. Potrivit surselor noastre, primul a murit în aprilie 1917 în Alsacia, iar al doilea, 15 zile mai târziu, la Sarrebourg, regiunea Lorena”.

Datorită Arhivelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii, istoricul francez a reușit să afle mai multe detalii despre acești doi oameni.

Gheorghe Moraru era soldat în regimentul 68 infanterie, parte a companiei de mitraliori. A căzut prizonier la Mizil, județul Prahova, în data de 10 decembrie 1916, apoi a fost transferat în lagărul de la Tucholà, în Polonia, de unde a fost trimis în Alsacia, la Keskatel. În urma condițiilor grele de detenție moare la 12 aprilie 1917. Gheorge Moraru s-a născut în 1885 la Izvoru-de-Sus și era căsătorit cu Rada.

Ion Moraru era soldat în regimentul 28 infanterie și aparținea companiei a zecea. A fost luat prizonier în 28 noiembrie 1916 la Cătina, județul Cluj. Ca și compatriotul său, Gheorghe, a trecut prin lagărul de la Tucholà și apoi a fost trimis în Lorena. După câteva luni de captivitate, a fost internat la Spitalul militar din Sarrebourg unde a murit pe 3 mai 1917. Ion Moraru s-a născut în 1888, la Izvoru de Sus și era fiul lui Pătrașcu Moraru.

„Cei doi erau oare frați sau făceau măcar parte din aceeași familie? Asta urmează să se stabilească după cercetările care vor fi făcute în România. Originari din același sat, fără îndoială că se cunoșteau. Și au urmat, fără să știe, același drum, prin Polonia, iar mai apoi în Alsacia – Lorena, acolo unde își dorm amândoi somnul de veci”, adaugă Christophe Woehrle.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.