rebreanuRetrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu, Casa Rebreanu de la Valea Mare-Ştefăneşti nu va mai ajunge muzeu, aşa cum se intenţiona iniţial şi va fi o locuinţă privată. Lucrările de reabilitare au început deja, după cum ne-a confirmat Robert Erbaşu.

Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, a început încă din 2011 demersurile pentru a reabilita casa, însă la vremea respectivă legislaţia şi procedurile greoaie au întârziat începerea lucrărilor.

 „Lucrările de reabilitare a Casei Rebreanu au început acum două săptămâni şi trebuie finalizate în maximum trei ani, conform termenului legal. După finalizarea lucrărilor, casa va deveni locuinţă privată. Lucrările de reabilitare vor fi suportate din fondurile proprii. Am încercat de mai multe ori să accesez fonduri europene pentru a o transforma în casa memorială sau muzeu, însă nu am reuşit din păcate. Este un lucru bun. Termenul legal de finalizare este de 36 de luni de la începerea lucrărilor. După reabilitare, casa va rămâne proprietate privată”, ne-a precizat omul de afaceri Robert Erbaşu.

Liviu Rebreanu a stat în casa de la Valea Mare între 1930 şi 1944 şi tot acolo a scris patru mari romane: Răscoala (publicat în 1932), Jar (1934), Gorila (1938) şi Amândoi (1940). Acolo a şi murit în 1944.

În aprilie 1945, după opt luni de la decesul marelui scriitor, casa a fost cumpărată de către medicul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Liviu Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi respectiv fiica scriitorului. Ion Erbaşu a fost expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 vila a fost declarată casă memorială.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.