casa-mihalache.jpgÎncă un imobil istoric din Argeș a fost vândut de către casa de licitații Artmark Estate din București, după cel din Leordeni numit Conacul "Gussi-Golescu". Este vorba despre casa memorială Ion Mihalache din Dobrești. Prețul de vânzare al imobilului care a aparținut fondatorului Partidului Țărănesc nu este însă dezvăluit. Imobilul a fost construit în anul 1880 și extins în 1922. Terenul aferent are o suprafață de 1.857 mp, iar suprafața construită este de 548mp. 

Casa Memorială Ion Mihalache din Dobrești, județul Argeș, reprezintă astăzi un ultim artefact de rememorare al marelui om politic. Viitoarea reședință a lui Mihalache lua ființă cu doar 2 ani înainte ca acesta să se nască și anume în 1880. Proprietatea cuprinde astăzi două case, cea inițială fiind ridicată după tipicul sfârșitului de secol XIX. Casa veche a fost ridicată pe un demisol din cărămidă, peste care s-au așezate bârne de stejar, iar casa propriu-zisă a fost ridicată din bârne (vârghii). Casa de vârghii, tipică zonei, era o casă cu pereții din lemn, peste care se prindeau în cuie stinghii oblice, tencuite. Casa este deosebit de rezistentă la cutremure, fiind foarte elastică, dar și foarte călduroasă. Acoperită cu tablă, a avut la început o terasă lungă în latura dreaptă, închisă ulterior cu ferestre. Astăzi aceasta este un cerdac acoperit, oferindu-i un aspect specific și un aer distins. Al doilea imobil, ridicat în primele decenii ale secolului XX, are parterul construit din cărămidă, iar etajul din vârghii, cu pereții despărțitori din zid. Are trei încăperi la parter și patru la etaj, cu un mic balcon. Alegerea acestei reședințe de către Ion Mihalache nu este întâmplătoare. Aflată la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de naștere al lui Mihalache, casa prezintă totodată și un specific față de care politicianul resimțea afinități puternice – tradiția. Atent la inovațiile din epocă, Mihalache avea să îi ofere casei confortul necesar. Folosind o sursă de apă apropiată, casa va fi alimentată cu apă curentă, având și o canalizare necesară. Curentul electric era introdus în proprietate în cursul anului 1932, în urma achiziției unui motor-dinam Renault. După 1947, proprietatea intra în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călinești, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000. Imaginea lui Ion Mihalache este legată în principal de țăranul român. De la ideologia politică și economică, până la cultivarea propriei înfățișări, Mihalache vedea în țăranul român principala resursă a României. Învățător la baza, Mihalache avea să se lanseze în politică imediat după încheierea Primului Război Mondial, punând bazele Partidului Țărănesc (decembrie 1918), al cărui președinte a fost până în 1926. Colaborarea și fuziunea cu Partidul Național Român condus de Iuliu Maniu avea să propulseze noua structură politică (Partidul Național Țărănesc) la conducerea Regatului, alături de care Mihalache a urcat în funcții ca Ministru al Agriculturii (1928-1930) sau Ministru al Afacerilor Externe (1930-1933). După venirea la putere a comuniştilor, Mihalache este arestat în lotul Maniu și este condamnat la închisoare pe viață. Avea să moară la 10 ani după Iuliu Maniu, în martie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.