- Friday, 17 April 2020
- Written by Paul Avram
- Hits: 1020
Testele la noul SUMAL vor demara la sfârşitul lunii aprilie, în acest moment unele module ale sistemului fiind deja finalizatea a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pe pagina de Facebook.
"Noul #SUMAL a intrat în linie dreaptă! Unele module ale sistemului sunt deja finalizate, în timp ce altele se află în faze avansate, iar de la sfârşitul acestei luni vom începe testele. O componentă importantă o reprezintă noul portal www.inspectorulpadurii.ro, destinat cetăţenilor, la care se lucrează în prezent. În foarte scurt timp, toţi românii care doresc să se implice în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure vor avea la dispoziţie un instrument modern şi transparent, actualizat în timp real. Până atunci, însă, mai avem o veste bună: începând de ieri, am reuşit să #deblocăm multe din funcţiile vechiului portal www.inspectorulpadurii.ro, inclusiv cea mai importantă, respectiv căutarea după numărul de APV. Astfel, dacă oricine întâlneşte un panou în pădure pe care scrie partida care este în curs de exploatare, poate să verifice ce avize au plecat din acea pădure", precizează ministerul de resort.
Potrivit sursei citate, începând de joi, 16 aprilie, publicul are acces la date istorice legate de aceste tăieri de lemn.
"Această măsură îi ajută, pe de o parte, pe cei care fac o muncă cinstită şi legală, fără să aibă nimic de ascuns. În acelaşi timp, îi încurcă pe cei care se ascund în spatele birocraţiei pentru a ocoli legea. Reamintim că în anul 2017, în mod inexplicabil, o parte din funcţiile publice ale portalului au fost blocate, accesul cetăţenilor la informaţie fiind, din păcate, restricţionat (...) Aşadar, începând de acum, cetăţenii au din nou acces, prin www.inspectorulpadurii.ro, la istoricul pe zile al avizelor emise, datele publice de identificare ale operatorilor economici, iar căutarea în funcţie de actul de punere în valoare şi seria avizului sunt din nou disponibile", arată MMAP.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, speră ca demersul autorităţilor să reprezinte "un sprijin pentru cetăţenii, ONG-urile, companiile şi silvicultorii care doresc să vină alături de noi în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure".
Noul sistem SUMAL are în componenţă 11 module: Super Admin - modulul de administrare al sistemului SUMAL; Garda Forestieră - modulul destinat Gărzilor Forestiere; Agent - destinat operatorilor economici; Amenajare - destinat evidenţierii în format GIS a fondului forestier naţional; Ocol - destinat administratorilor de păduri; Wood Tracking - destinat trasabilităţii masei lemnoase; IWood Tracking - destinat controlului trasabilităţii masei lemnoase; Inspectorul Pădurii (aplicaţie mobilă şi platforma web) - destinat populaţiei în vederea verificării transporturilor materialelor lemnoase; SNEICS - destinat evidenţei centralizate a contravenţiilor silvice; MFR - destinat urmăririi materialelor forestiere de reproducere; DDS - destinat evidenţei centralizate a controalelor conform regulamentului UE 995/2010 Due Diligence.
Popular Articles
- Most read
Publicitate