calorifer-maini-se-incalzesc.jpegPrimăria Pitești face un anunț important privind ajutorul pentru încălzire în sezonul rece 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările şi completările ulterioare, și a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin HGR nr. 1073/2021, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de ajutoare de încălzire a locuinței, pe perioada sezonului rece, pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței, precum și de supliment pentru energie, pe tot parcursul anului, consumatorii vulnerabili care îndeplinesc condițiile.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.
De asemenea, ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.
Ajutoarele prevăzute se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoțită, obligatoriu, de documente justificative privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, precum și de acte doveditoare privind locuința sau bunurile deținute de aceștia.
În cererea şi declaraţia pe propria răspundere, solicitantul ajutorului pentru încălzire şi al suplimentului pentru energie are obligaţia de a menţiona componenţa familiei, veniturile realizate, elementele de identificare a furnizorului, codul de client şi locul de consum, bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Persoanele care solicită ajutorul pentru energie termică au obligaţia de a completa numărul de camere ale locuinței.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
Acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei este condiționată atât de nivelul veniturilor din luna anterioară depunerii cererii, cât şi de deţinerea în proprietate a unor bunuri mobile sau imobile, prevăzute în Anexa nr. 4 (Hotărârea Guvernului nr. 1154/2022 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare). Astfel, dacă un membru al familiei sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexă, nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei toată familia.
Proprietarul a două sau mai multe apartamente/clădiri cu destinaţie de locuinţă nu va putea beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
Astfel, actul normativ prevede acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și pentru încălzirea cu combustibili solizi și/sau petrolieri, pe perioada sezonului rece, precum și acordarea unui supliment pentru energie pe tot parcursul anului. Legea stabilește limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire și supliment pentru energie, precum și cuantumul ajutoarelor, respectiv prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire (de 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure). Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.
Ajutorul de încălzire va fi plătit diferențiat, în funcție de venitul mediu lunar de familie sau al persoanei singure, prin compensare procentuală aplicată la factura lunară (energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică) și lemne astfel:

    

Venit net mediu lunar pe membru de familie

Compensare

procentuală cu titlu

de subvenţie buget stat

energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne

-Familie-

Compensare

procentuală cu titlu

de subvenţie buget stat

energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne

-Persoană singură-

Până la 200 lei

100%

100%

între 200,1 lei  -     320 lei

90%

90%

între 320,1 lei  -     440 lei

80%

80%

între 440,1 lei  -     560 lei

70%

70%

între 560,1 lei  -     680 lei

60%

60%

între 680,1 lei  -     920 lei

50%

50%

între 920,1 lei  -   1040 lei

40%

40%

 între 1040,1 lei  - 1160 lei

30%

30%

 între 1160,1 lei  - 1280 lei

20%

20%

 între 1280,1 lei  - 1386 lei

10%

10%

Între 1280,1 lei - 2053 lei numai pentru persoană singură

10%

10%

  Ajutorul pentru încălzire cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, precum și consumatorilor vulnerabili care, din motive tehnologice sau economice, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice.
În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, se efectuează obligatoriu anchete sociale pentru toate situațiile, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.
SUPLIMENTUL PENTRU ENERGIE
Conform actului normativ, în plus față de ajutorul de încălzire, persoanele vulnerabile vor primi și un „ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului”.
Familiile și persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1386 de lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 de lei, în cazul persoanei singure, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:
-30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
-10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
-10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
-20 lei/lună pentru consumul de lemne.
Suplimentul pentru energie se acordă lunar pe tot parcursul anului.
Suplimentul pentru energie va putea fi solicitat fie împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței, fie separat, dar doar dacă sunt îndeplinite condițiile privind veniturile lunare. Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure trebuie să depună aceleași acte ca cele pentru solicitarea ajutorului de încălzire, adică o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia. În cazul în care se va solicita și ajutorul pentru încălzire, se va depune un singur set de documente.
În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.
Suplimentul pentru energie se va plăti direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri, în timp ce, în toate celelalte cazuri, banii se vor plăti direct furnizorului.
Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, si se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal.
Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, precum și ai suplimentului pentru energie sunt obligaţi să comunice Direcției de Asistență Socială a Municipiului Pitești, prin depunerea unei noi cereri-declaraţii pe propria răspundere, orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării.
În data de 14.10.2024 va începe acțiunea de primire a cererilor și a declarațiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.

Activitatea de primire a cererilor de acordare a ajutorului lunar pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, energie electrică se va desfăşura în cadrul centrului de colectare, de pe raza municipiului Piteşti, cu următoarea locaţie: 

Locaţia centrului de colectare cereri

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești, Bd. Republicii nr.117B, bl. D5B, parter.    

  Activitatea de primire a cererilor  se va desfăşura după următorul program: 

LUNI – MIERCURI

830 -1230     1300-1500

JOI

830 -1230     1300-1800

VINERI

      830 -1200    

          Pentru ajutorul cu energie termică în sistem centralizat, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere, însoţite de documentele privind componenţa familiei, veniturile şi bunurile solicitanţilor, se depun individual sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/chiriaşi numai la furnizorul de energie termică – S.C. TERMO CALOR CONFORT S.A. – situat în strada Calea Bucureşti, bl. U4, mezanin, în centrele de colectare a cererilor stabilite de acesta, respectiv: 

Nr. centrului de colectare cereri

Locaţia centrului de colectare cereri

Centrul nr. 1

Punctul  Termic  404 Popa Șapcă

Punctul Termic 404

(Cartierul Găvana, Cartier Trivale, Cartier Craiovei, Cartier Războieni, Cartier Prundu, Cartier Tudor Vladimirescu)

Centrul nr. 2

Sediul Termocalor Confort SA, str. Calea București, bl. U4

Sediul Termocalor Confort SA, str. Calea București, bl. U4

(Str. Calea București, str. Eremia Grigorescu, str. Livezilor, cartier Popa Șapcă, cartier Centru, cartier Banat) 

 Activitatea de primire a cererilor pentru energie termică se va desfăşura după următorul program: 

LUNI – MIERCURI

 830-1500

JOI

 830-1500

VINERI

 830-1500

DOCUMENTELE DOVEDITOARE PRIVIND COMPONENŢA FAMILIEI:
a) actele de identitate ale membrilor familiei, din care să rezulte că aceştia au domiciliul sau reşedinţa la adresa la care se solicită ajutorul;
b) certificatele de naştere ale membrilor familiei care nu au împlinit vârsta de 14 ani;
c) certificatul de căsătorie;
d) hotărârea judecătorească definitivă de încredinţare în vederea adopţiei sau, încuvinţarea adopţiei;
e) hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, hotărarea comisiei pentru protecţia copilului privind măsura plasamentului, potrivit legii;
f) decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, sau, după caz, hotărârea judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii;
g) hotărârea judecătorească de instituire a tutelei /curatelei, sau, după caz, dispoziţia autoritătii tutelare, potrivit legii.
DOCUMENTELE DOVEDITOARE PRIVIND VENITURILE MEMBRILOR FAMILIEI:
h) adeverinţă de venit cuprinzând salariul net din luna anterioară depunerii cererii;
i) cupon de pensie (orice tip de pensie) din luna anterioară depunerii cererii;
j) cupon indemnizaţie de şomaj din luna anterioară depunerii cererii;
k) cupon alocaţii şi indemizaţii sau orice act doveditor din care să reiasă venitul obţinut
din orice tip de prestaţii sociale;
l) adeverinţă doveditoare a faptului că solicitantul sau membrii familiei nu realizează venituri impozabile pe raza Municipiului Pitești, eliberată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş, pentru persoanele fără venituri;
m) adeverinţă de la facultate pentru studenţi, din care să rezulte dacă beneficiază sau nu de bursă;
n) decizia de impunere din care să rezulte veniturile realizate din activităţi independente sau chirii.
La stabilirea dreptului privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei NU SE IAU ÎN CALCUL următoarele venituri :
- sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările ulterioare;
- sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale;
- sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele obţinute în calitate de prestator casnic în baza Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic;
- sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale;
- stimulentul educaţional acordat, potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
- sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
- ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
- indemnizația lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2003 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările și completările ulterioare și indemnizația lunară de hrană prevăzută de Legea nr.302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
- sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaționale aprobate;
- sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local.
La completarea cererii, veniturile declarate vor fi cele realizate în luna anterioară depunerii cererii.
DOCUMENTELE DOVEDITOARE PRIVIND BUNURILE FAMILIEI:
a) copie după contractul de vânzare / cumpărare sau contractul de închiriere, pentru a dovedi calitatea de proprietar sau chiriaş;
b) adeverinţa de rol agricol (pentru cei care dețin terenuri agricole în altă localitate);
c) certificat de rol fiscal din care să rezulte bunurile deținute în proprietate de toți membrii familiei.
Familiile şi persoanele singure care au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista de mai jos nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei
LISTA CUPRINZÂND BUNURILE CE CONDUC LA EXCLUDEREA ACORDĂRII AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINŢEI
A. Bunuri imobile
1. Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente.
B. Bunuri mobile
2. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice;
3. Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice, cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități;
4. Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării.
C. Depozite bancare
5. Cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
NOTĂ:
DEŢINEREA UNUIA DINTRE BUNURILE MENŢIONATE CONDUCE LA EXCLUDEREA ACORDĂRII AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINŢEI !
La începutul sezonului rece noiembrie 2024 — martie 2025, termenul limită de depunere a cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei pentru tot sezonul este pâna la 20.11.2024.
După această dată, se vor înregistra cereri pentru consumatorii care îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei pe parcursul sezonului rece, iar stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței se va face după cum urmează:
a) începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 ale lunii respective;
b) începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 ale lunii respective.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.