risipaAcum doi ani, la sediul DSVSA Argeș se organiza o întâlnire cu reprezentanții marilor retaileri din județ, dar și din România, în vederea diminuării risipei alimentare, la inițiativa lui Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

Iar inițiativele și ideile foarte bune discutate în 2022 s-au transformat în realitate și se regăsesc în Hotărârea de Guvern Nr. 955/2024 privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aprobată și intrată în vigoare din luna august 2024.

Cotidianul național ”Adevărul” a reflectat în cadrul unui amplu articol proiectul început din Argeș și devenit act legislativ legat de reducerea risipei alimentare. Un proiect cu atât mai important cu cât românii aruncă la gunoi anual peste 2,5 milioane tone alimente.

Conform noilor norme metodologice intrate în vigoare de peste o lună, operatorii din domeniul alimentar, precum supermarketurile, pot transfer produse alimentare în scopul donării, către consumatorul final sau către operatori receptori (precum cantine sociale, azile, etc.), la rândul lor operatori din domeniul alimentar înregistrați/autorizați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș și unul dintre inițiatorii atât de importantului proiect de reducere a risipei alimentare, a precizat pentru ”Adevărul” cât de mult vor ajuta normele legislative intrate în vigoare recent.

”Sperăm ca risipa alimentară să fie redusă între 30 și 50% în următorii ani, grație noilor norme legislative. Prin donarea acestor alimente se reduc cheltuielile cu neutralizarea. Pentru toate produsele alimentare ce sunt incinerate se plătește un cost per kilogram. Este un avantaj și pentru beneficiar, care primește o hrană pe care nu avea posibilitatea să o achiziționeze. Alimentele trebuie să fie sigure pentru consum, se specifică și în aceste norme”, a precizat pentru ”Adevărul” Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

Trebuie spus că sunt trei categorii de alimente ce pot fi donate. Prima categorie este formată din produsele proaspete la care se aplică de către producător „o dată limită de consum”. În această categorie sunt incluse alimentele foarte perisabile microbiologic, precum carnea și produsele din carne refrigerate, produse pescărești și de acvacultură refrigerate, alimente specifice de catering, etc., motiv pentru care astfel de alimente pot prezenta un pericol pentru sănătatea consumatorului după expirarea datei limită de consum, deoarece nu prezintă siguranță și drept urmare nu este permisă donarea lor după această dată.

A doua categorie foarte importantă este cea a produselor alimentare la care se aplică de către producător „o dată a durabilității minimale”, în conformitate cu art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, respective mențiunea „a se consuma de preferință înainte de …”. În acest caz, donarea alimentelor poate fi făcută până la data respectivă, dar și după acea dată, cu condiția ca alimentele respective să poată fi consumate în condiții de siguranță. În această categorie sunt incluse alimentele cu termen ridicat de valabilitate, cum ar fi conservele de carne/pește/mixte de carne și legume, alimente de origine animală congelate, anumite salamuri uscate, produse conservate din legume și fructe, etc.

A treia categorie de produse ce pot fi donate este reprezentată de produsele ce nu au termen de valabilitate, precum legumele, fructele, zahărul. Este important ca și condițiile de păstrare să fie unele adecvate.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.