experimentul pitestiVineri 27 septembrie, cu începere de la ora 9, în sala Filarmonicii din Pitești va debuta al XXIV-lea simpozion despre ”Experimentul Pitești-reeducarea prin tortură”. Un eveniment de anvergură la care și-au anunțat deja participarea peste 150 de foști deținuți politici, experți și profesori din România, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Canada și Statele Unite. La deschiderea de vineri 27 septembrie au fost invitați Emil Constantinescu, fostul președinte al României, reputatul profesor britanic Dennis Deletant și Cristian Gentea, primarul Piteștiului. Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului vor fi numeroase prezentări foarte interesante și documentate.

Și tot vineri 27 septembrie, începând cu ora 12.30, participanții la simpozion vor face și o vizită la Memorialul Închisoarea Pitești.

Devenit deja un eveniment-simbol pentru Pitești în fiecare toamnă, simpozionul este organizat în primul rând datorită eforturilor constante din fiecare an ale profesorului Ilie Popa, președintele Fundaţiei Culturale MEMORIA - Filiala Argeş. În acest an, alături de Fundația Memoria, organizatorii evenimentului sunt Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România; Primăria Piteşti; Muzeul Judeţean Argeş; Fundația Română pentru Democrație, Bucureşti; Institutul pentru Studiul Arhivelor, Chișinău; Institutul și Biblioteca Română, Freiburg, Germania; Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, Universitatea Chișinău, Republica Moldova; Centrul de Cercetări Istorice, Cernăuți (Ucraina).

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a derulat Experimentul Piteşti, considerat de epxerți și profesori renumiți a fi cel mai teribil program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Mii de tineri au fost torturați în cei doi ani și câteva zeci au murit. La ora actuală mai sunt în viață doar câțiva foști deținuți.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.