WhatsApp-Image-2024-09-17-at-17.12.11.jpegCea de-a cincea ediție Romanian Science Festival Argeș va avea loc între 18 și 21 septembrie. În urma succesului de anul trecut și a numărului mare de participanți, Romanian Science Festival (RSF) revine în județul Argeș cu cea mai mare ediție de până acum, oferind din nou experimente științifice, artă și distracție. Festivalul va vizita anul acesta și localitățile Domnești și Costești, într-o caravană mobilă în zona rurală în Costești, Domnești și Rucăr, pe lângă celelalte trei localități care sunt deja în program: Mioveni, Câmpulung Muscel și Pitești. 

De asemenea, anul acesta, festivalul va aduce o inițiativă inedită în cadrul programului - RSF Talks. Asemenea unui eveniment de tip TedTalk, mentorii Romanian Science Festival vor ține prezentări pe diverse teme interesante din domeniul lor, la Cinema Trivale, în ziua de 20 septembrie, unde pasionații de știință și nu numai sunt invitați să participe. Evenimentul este gratuit, iar programul va fi postat pe rețelele de socializare ale RSF.

Pe parcursul celor patru zile, festivalul va aduce publicului atât din mediul urban, cât si din cel rural o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor și a practicalității acestora.

Programul festivalului este: 

17 septembrie - Sosirea mentorului Emil Cențiu în Pitești (15:00);

18 septembrie - Caravana Mobilă RSF (8:00-14:00); 

19 septembrie - Caravana RSF în Mioveni (12:00-16:00) și Câmpulung Muscel (12.30-16.30); 

20 septembrie - RSF Talks (11:00-16:00);

21 septembrie - RSF Pitești (1:00-17:00).

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale, prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

CĂLĂTORIA LUI EMIL

Emil Cențiu, un pasionat de educație STEAM și Software Developer în Londra, a pornit într-o aventură unică, traversând Europa pe bicicletă pentru a strânge fonduri în sprijinul Romanian Science Festival (RSF), primul și cel mai mare festival național de promovare a științelor în rândul elevilor.  

17 SEPTEMBRIE - ziua în care Emil ajunge în Pitești, în Piața Primăriei, unde are loc și conferința de presă susținută de organizatorii RSF, alături de reprezentanții Primăriei Municipiului Pitești – instituție parteneră în organizarea târgului de științe Pitești Science Festival.

CARAVANA RSF 

Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de patru zile, cu doua zile de caravană.

În prima zi, 18 septembrie, este organizată Caravana Mobilă RSF în Costești, Domnești și Rucăr, iar în cea de-a doua, 19 septembrie, în paralel, Caravana Câmpulung și Caravana Mioveni. Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfășura pe durata a două și trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste localități pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

18 septembrie - Caravana Mobilă Romanian Science Festival în Costești, Domnești și Rucăr

Din dorința de a ajunge la cât mai mulți elevi, RSF aduce anul acesta o caravană mobilă în mediul rural. Se vor desfășura, în paralel, mini festivaluri - la Liceul Teoretic Costești, între orele 9.00 și 12.00, și la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din Domnești, între orele 8.00 și 10.00, ca apoi caravana să ajungă la Rucăr, la Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu”, între orele 12.00 și 14.00. Sunt invitați să se alăture organizatorilor toți elevii, părinții și pasionații de științe.

Organizatoarea caravanei mobile, Alexandra Ciorhan, mărturisește: „Ediția din acest an marchează un nou început extraordinar, cu prima zi a festivalului desfășurându-se în trei locații speciale: Costești, Domnești și Rucăr. Suntem extrem de încântați să aducem științele mai aproape de copiii din aceste comunități, deschizând noi orizonturi de cunoaștere și dezvoltare. Mentorii și voluntarii RSF abia așteaptă să împărtășească din pasiunea lor și să învețe cot la cot cu acești copii minunați.

Pentru mine, bucuria de a vedea cum reușim, și anul acesta, să conectăm științele cu viața de zi cu zi, atât pentru copii, cât și pentru adulți, este imensă. Acest festival este mai mult decât un simplu eveniment – este o oportunitate de a crește împreună, de a inspira generații și de a aduce un impact real în comunitate.

Sper din suflet să ne vedem pe 18 septembrie într-un număr cât mai mare, pentru a celebra împreună puterea cunoașterii și a schimbării pozitive!”

19 septembrie  - Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu” (12:30-16:30)

La Câmpulung Muscel, festivalul își va deschide porțile la ora 12:30 cu prezentările din partea mentorilor pe terenul de sport al liceului, în același timp desfășurându-se și târgul de experimente, până la ora 16.30. Evenimentul este cu intrare liberă, deschis tuturor curioșilor și pasionaților de știință.

Coordonatorul de anul acesta al caravanei, de asemenea mentor la fizică și cercetător, Ionuț Ungureanu, declară „Anul trecut, în 2023, am avut ocazia să fiu mentor la Caravana Romanian Science Festival de la Câmpulung, unde am trăit o experiență nemaipomenită. Bucuria acelei experiențe m-a determinat să mă alătur echipei de organizare a festivalului din acest an. Mă bucur să lucrez cu o echipă dedicată, care își dorește să aducă știința în atenția publicului larg. De asemenea, le sunt recunoscător celor de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” pentru că ne susțin și ne găzduiesc și pentru acestă ediție. Romanian Science Festival înseamnă pentru mine mai mult decât un eveniment - este o șansă de a împărtăși pasiunea pentru știință cu toți cei din jur.”

19 septembrie  - Caravana Romanian Science Festival la Mioveni, organizată pe platoul Casei de Cultură (12:00-16:00)

Caravana de la Mioveni se va desfășura între orele 12:00 și 16:00,  pe Platoul Casei de Cultură, ore în care voluntarii experimentatori împreună cu mentorii vor realiza experimente din domenii cât mai diverse, pentru toate vârstele. 

Coordonatoarea caravanei, Alexia Antone, ne povestește: „Caravana de la Mioveni este una pe care în fiecare an așteptăm cu nerăbdare să o organizăm. După fiecare ediție rămânem plăcut surprinși de cât de bine primiți suntem în fiecare an, nu doar de către publicul larg, cât și de școli și de administrația locală. Cu trei ani în urmă, când am intrat în echipa de organizare, nu mi-aș fi imaginat că vom avea un impact atât de mare, dar pot spune că RSF și caravana Mioveni sunt și vor rămâne inițiative de suflet, care sper să continue să crească, să inspire și să inoveze, cum au făcut-o până acum.”

20 septembrie - RSF Talks (11.00 - 16.00)

Pentru prima dată de la înființarea festivalului, mentorii nu vor mai merge să promoveze domeniul STEAM în școlile partenere din Pitești, așa cum au obișnuit. În schimb, echipa RSF vă invită la evenimentul RSF Talks, la Cinema Trivale, între orele 11.00 și 16.00. Fiecare mentor va urca pe scenă să vorbească despre domeniul lui de studiu și experiența de la facultate cu scopul de a inspira noua generație de tineri și nu numai, să îi facă mai curioși legat de domeniul STEAM. 

Intrarea este gratuită, iar programul și temele de discuție vor fi postate curând pe rețelele de socializare RSF.

21 septembrie - Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei (11:00-17:00)

Pe data de 21 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, va fi organizat un târg de experimente științifice interactive, deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, neuroștiință, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației nonformale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival, acasă, folosind materiale accesibile. 

Coordonatoarea festivalului din Pitești, Cezara Nedelea, ne povesteste: „Făcând parte din acest proiect de cinci ani, întâi ca voluntar și acum în rolul de organizator, pot spune că Romanian Science Festival este o experiență inedită, indiferent dacă participi ca vizitator sau te implici în organizare. Fiecare ediție reușește să mă uimească mai mult decât cea anterioară și abia aștept să vedem cu toții ediția din acest an, cea mai mare de până acum!"

MENTORI RSF 

La evenimentele Romanian Science Festival din județul Argeș vor participa în total 16 mentori RSF, cercetători și profesioniști veniți din 7 țări exclusiv pentru festival: .

Alexandru Deonise, Student, Informatică și AI, Facultatea de Automatică și Calculatoare, România

Cosmin Ionuț Popa, Student, Astronomie, Student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Romania

Emil Cențiu, Tactical Developer, Informatică și AI, NatWest Markets, Marea Britanie

Ionuț Ungureanu, Asistent cercetător, Fizică, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, România

Cristian Benghe, Student, Informatică și AI, Computer Science & Engineering, Delft University of Technology, Țările de Jos

Naomi Peleașe, Studentă, Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București

Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie

Radu Bîzgă, Cercetător, Chimie, University of Cambridge, Marea Britanie

Silvia Batorii, Space Engineer, Astronomie, Franța

Bucur Ana-Maria, Doctorand în inteligență artificială, Informatică și AI, Universitatea din București și Universitat Politècnica de València, Spania

George Obadă, Doctorand în Chirurgie Cardiovasculară & Inteligență Artificială, Medicină, Neuroștiințe, King's College London, Marea Britanie

Manescu Theodora, Studentă, Medicină, Imunologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, România

Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Sustenabilitate, Microsoft Olanda 

Alexandra Iordache, Masterand în Financial Computing, inginer software junior în cadrul BCR, Informatică și AI, Finanțe, Facultatea de Automatică și Calculatoare București

Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie

Mihnea-Ștefan Costache, Masterand în Geografie, Facultatea de Geografie, Universitatea din București, România

Alexandru Iorga, Student, Fizică, University of Cambridge, Marea Britanie

Marinescu Karina, Studentă, Matematică, Matematică, Universitatea din București

Vlad Voicu, Software Engineer, Informatică și AI, Google, Elveția

Alexandra Tătar, Arhitectura, Olanda

Miruna Banu, Software Engineer, Informatică și AI, Google Zurich, Elveția

Andreea Eniță, Studentă, Știință și artă, 

Sânziana Cențiu, Studenta, Medicină, Genetică, Facultatea de Medicină, UMFCD București

Ștefania Gava, Studentă, Medicină, Facultatea de Medicină, UMFCD București

PARTENERI

Parteneri locali județul Argeș: Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Primăria Municipiului Pitești; Primăria Orașului Mioveni; Primăria Rucăr; Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel; Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Ion Minulescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”,  Pitești; Școala Gimnazială I.L. Caragiale, Pitești; Școala Gimnazială „Traian”, Pitești; Liceul Teoretic „Ion Barbu”, Pitești; Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, Pitești;  Școala Gimnazială „George Topîrceanu”, Mioveni; Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Mioveni; Colegiul Național „Iulia Zamfirescu”, Mioveni; Liceul Tehnologic „Victor Slavescu”, Școala Gimnazială „Nae A. Ghica”;  Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroșani,  Școala Gimnazială „Naum Râmniceanu”; Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”, Domnesti, Liceul Teoretic Costești, Școala Nr. 1 Costești, Liceul Tehnologic Costești; Liceul Tehnologic „Astra” Pitești; Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești; Colegiul Tehnic „Armand Călinescu” Pitești; Liceul Teoretic „Sfânta Muceniță Filoteea” Pitești.

Sponsor Național: Romanian American Foundation, Kaufland

Sponsori locali: BIC, Prima Market, Mobilift, Fundatia Autonom, Auchan, Fundația Acasă în Muscel, Sigma Team, Asociația de părinți a Liceului Iulia Zamfirescu, Mioveni

Parteneri media: MFM Dance Radio

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a două proiecte pilot Romania Science Week și Timișoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură între diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.