spital judeteanDe aproape o săptămână, mai precis din 30 iulie, angiograful de la Spitalul Județean Argeș, ce este vital pentru numeroși pacienți cu probleme cardiace, nu mai funcționează. Și asta deoarece sistemul hemodinamic al angiografului, ce monitorizează activitatea cordului, s-a a stricat.

Și, deși a fost semnat un contract pentru achiziționarea unui nou sistem hemodinamic, contractul este blocat. Motivul? În luna iulie, Prefectura Argeș a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș emisă pe 27 iunie 2024 privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru 2024, motivând că nu a fost o consultare publică în acest sens și că proiectul nu a fost pus în transparență decizională timp de 30 de zile, conform legii. Iar cum hotărârea CJ Argeș includea, în afară de diferite sume de bani alocate pentru UAT-uri, și alocarea de bani pentru achiziția sistemului hemodinamic, ca și alte achiziții importante pentru spitale din Argeș, a apărut inevitabil un blocaj ce afectează numeroși pacienți.

”Prin faptul că Prefectura Argeș a atacat în instanță hotărârea noastră și astfel a blocat-o, s-au adus grave atingeri sistemului de sănătate din județ. În luna iunie, am primit solicitări de la mai multe spitale din județ, în frunte cu Spitalul Județean Argeș, privind alocarea de finanțare pentru achiziția de aparatură medicală și de sisteme esențiale pentru activitatea acelor spitale. Pe 20 iunie, proiectul de hotărâre a fost pus pe site-ul Consiliului Județean Argeș în transparență decizională, iar pe 27 iunie a fost dată hotărârea de Consiliu Județean Argeș. Nu puteam lăsa în transparență decizională proiectul timp de 30 de zile, pentru că era esențial să avem reacție rapidă pentru solicitările spitalelor din județ. 99% este șicană politică”, a declarat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare susținute luni 5 august la Spitalul Județean Argeș, cea mai mare unitate spitalicească din județ.

 

Medicul cardiolog Elvis Boțu: ”Principalii perdanți sunt pacienții”

 

botu

 

După cum a subliniat medicul cardiolog Elvis Boțu, unul dintre cei mai apreciați doctori din Argeș și din țară, acest sistem hemodinamic de la angiograf este unul vital.

”Principalii perdanți sunt pacienții, cu deosebire pacienții cu infarct miocardic. Iar orice minute pierdut înseamnă risc de deces. De o săptămână, din cauză că sistemul hemodinamic nu mai funcționează, pacienții cu infarct miocardic sunt redirecționați către București. Până acum au fost redirecționați 10-12 pacienți. Sunt dezamăgit de sistem, de ce s-a întâmplat”, spune medicul Elvis Boțu.

 

Ion Mînzînă: ”99% este șicană politică”

 

Întrebat de FinanciarPress.ro în ce procent este șicană politică și în ce procent este șicană administrativă, acest blocaj din sistemul medical argeșean, Ion Mînzînă a răspuns: ”99% este șicană politică”

Consilier juridic la Spitalul Județean Argeș, Dan Nicolae a venit cu mai multe explicații juridice.

Deși prefectul Dragoș Predescu spune că hotărârea Consiliului Județean Argeș poate fi revocată, Dan Nicolae a explicat punctual și argumentat de ce această hotărâre nu poate fi revocată.

”Interpretarea Prefecturii Argeș este o interpretare greșită a legii. Hotărârea dată de Consiliul Județean Argeș în luna iunie este un act administrativ cu caracter individual. Și, conform legii, un act administrativ cu caracter individual devine irevocabil dacă a intrat în circuitul civil. Iar hotărârea nu poate fi revocată, pentru că Spitalul Județean a făcut achiziții publice”, precizează Dan Nicolae.

 

Managerul Adrian Dumbravă a găsit o soluție salvatoare pentru ca angiograful să funcționeze din nou

 

Și, cum termenul de judecată în cazul acțiunii intentate de Prefectura Argeș a fost fixat de abia pentru 14 ianuarie 2025, până atunci trebuie găsite soluții pentru a nu mai fi acest blocaj în sistemul de sănătate din județ.

Numit manager al Spitalului Județean Argeș de nici două săptămâni, Adrian Dumbravă a dovedit deja că este foarte implicat și a găsit o soluție pentru ca angiograful de la la spital să funcționeze din nou. Concret, managerul Adrian Dumbravă a convins un furnizor de echipamente medicale să împrumute un sistem hemodinamic pentru angiograf. Iar acest sistem va sosi cel târziu în cursul zilei de 6 august.

”Implicarea domnului Adrian Dumbravă m-a convins încă o dată că este soluția perfectă pentru conducerea Spitalului Județean”, mai spune Ion Mînzînă.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.