- Thursday, 01 August 2024
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 136
De Ziua Națională a Salvamontului, argeșenii au avut ocazia să îi cunoască pe salvatorii montani, să interacționeze cu aceștia, să afle detalii despre activitatea lor și să descopere poveștile din spatele misiunilor de salvare pe munte. Oamenii care au venit astăzi în centrul Piteștiului au avut ocazia să vadă autospecialele de intervenție, ATV-urile, echipamentele de salvare și protecție folosite în misiuni. Spre încântarea celor prezenți, dar mai ales a copiilor, au putut fi admirați și câinii salvatori, care au un rol foarte important în misiunile de căutare a persoanelor dispărute. Expoziția cu tehnică de salvare a fost organizată de Salvamont Argeș.
Alături de echipa Salvamont Argeș a fost și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu. De altfel, Consiliul Județean Argeș este tot timpul alături de salvamontiștii argeșeni și sprijină activitatea acestora. În acest moment, Argeșul este printre primele județe foarte bine dotate din țară în ceea ce privește tehnica folosită în intervențiile și misiunile montane de salvare. Iar investițiile pe această zonă vor continua întrucât Argeșul este unul dintre județele preferate de pasionații de drumeții, având cei mai înalți munți, în frunte cu Vârful Moldoveanu. Mai mult de jumătate din zona montană a munților Făgăraș se află în județul Argeș.
"Este o zi de sărbătoare pentru colegii noștri de la Salvamont Argeș, care ne-au pregătit o surpriză atât nouă, cât și argeșenilor care au venit în centrul Piteștiului, cu o expoziție de tehnică. Consiliul Județean sprijină atât direct, cât și indirect această activitate. Vom continua să fim alături de salvatorii noștri montani pentru că au dat dovadă de fiecare dată de un înalt profesionalism, iar rolul lor este foarte important, inclusiv din punct de vedere al siguranței turiștilor care vin în zona montană a Argeșului. Îl avem alături și pe domnul subprefect Minciunescu, care sprijină, prin rolul său din ATOP, activitatea Salvamont Argeș." - Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
"Împlinim 120 de ani de salvare montană. În 1904 au apărut primele cursuri de evacuare a accidentaților din zona montană. Din 1969, Salvamontul a fost legiferat, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 140, care prevedea înființarea mai multor formații Salvamont, urmare a unor repetate accidente în avalanșă soldate cu decedați, stabilind și denumirea activității. Deci anul acesta împlinim 55 de ani de Salvamont. Și, tot anul acesta, facem 12 ani de activitate Salvamont cu unități canine, activitate care a început la Salvamont Argeș. În fiecare an, dotările au fost semnificative: a apărut o autoutilitară Ford Raptor, achiziționată de Consiliul Județean Argeș și două autospeciale dotate cu câte o remorcă de transport câini de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Noi am fost dotați, cu ajutorul Consiliului Județean, și cu dronă performantă cu care putem efectua căutări și cu termoviziune. Pentru noi este limpede că autoritățile au înțeles importanța acestui serviciu și, cel puțin în Argeș, suntem sprijiniți. Autoutilitarele sunt dotate cu girofar, după o luptă de aproape un deceniu să fim dotați cu acest dispozitiv care ne vine în sprijin atunci când mergem către zonele unde trebuie să intervenim. De la începutul anului până acum, avem peste 50 de intervenții, dintre care șapte rezolvate cu ajutorul dronei și cinci cu ajutorul câinilor specializați. Am intervenit în abrupt, în zonă montană pe timpul iernii. Se întâlnesc toate tipurile de accidente. Salvamont Argeș evacuează turiști din cele mai înalte zone din țară. Avem oameni foarte bine pregătiți și facem față oricărei intervenții fără probleme." - Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.
"Le-am arătat celor care au dorit să vină o parte din dotările performante pe care le avem. La nivelul Salvamont Argeș avem 20 de salvatori montani, împărțiți în patru formații: Curtea de Argeș, Câmpulung Muscel, Nucșoara și formația Județeană. Sunt cu toții oameni foarte bine pregătiți și cu sprijinul Consiliului Județean putem interveni cu eficiență în căutarea turiștilor pierduți sau răniți." - Cristian Toma, șef Serviciu Salvamont Argeș.
"Argeșul are o treime din zona montană, iar datele arată o creștere exponențială a numărului de turiști. Voi susține pemanent suplimentarea cu echipament și chiar cu personal, acolo unde este nevoie pentru că avem solicitări pentru intervenții tot mai multe și felicit Consiliul Județean pentru sprijinirea acestui serviciu. Știu că salvatorii montani din Argeș vor putea face față tuturor provocărilor de pe teren în intervențiile unde sunt solicitați." - Bogdan Minciunescu, subprefect Argeș.
Ziua Naţională a Salvatorului Montan a fost aleasă pe data de 1 august pentru că este ziua cu care începe cea mai grea lună din an pentru salvamontişti, o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte și cu cel mai ridicat grad de dificultate. Cu această ocazie, salvamontiștii au lansat și o campanie prin care turiștii să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun atunci când urcă pe munte.
Popular Articles
- Most read
Publicitate