drumbrava

Numit în funcția de manager al Spitalului Județean Argeș de la finalul acestei luni, Adrian Dumbravă a acordat un interviu exclusiv pentru FinanciarPress.ro.

Adrian Dumbravă, care conduce din această lună cea mai mare unitate sanitară din județ, are o vastă experiență cu rezultate foarte bune în managementul medical. A condus ani buni ELIM, prima clinică privată din județ, după care a fost manager de proiect al Spitalului Mioveni, primul spital de stat ridicat de la zero în România după 1989.

Înainte de a veni manager la Spitalul Județean Argeș, Adrian Dumbravă a condus timp de aproape trei ani cu succes Spitalul Caransebeș, reușind, grație unui management performant, să scape spitalul de arierate și să îl transforme într-unul foarte eficient și apreciat.

 

Ce proiecte de management aveți pentru Spitalul Județean Argeș pe termen scurt și mediu?

Îmi doresc o creștere a calității serviciilor medicale în cadrului Spitalului Județean de Urgență Argeș, diversificarea serviciilor prin înființarea de câteva noi secții și compartimente. Iar aici mă gândesc foarte serios la dezvoltarea radioterapiei. O prioritate va fi categoric și dialogul cu pacienții.

Societatea civilă trebuie să vină lângă noi. Eu am realizat cele mai multe lucruri la Spitalul Caransebeș cu ajutorul societății civile, aici incluzând persoane fizice, ONG-uri, fundații ce au făcut lucruri extraordinare. Iar angajații de la Spitalul Caransebeș au început să se identifice cu locul de muncă și asta s-a reflectat în implicarea societății civile, s-au strâns bani și aparatură medicală de nu îmi venea mie să cred. A fost o schimbare de viziune pe care vreau să o aduc și la Spitalul Județean de Urgență Argeș.

 

Colaborarea cu Spitalul Mioveni este esențială”

 

Vă gândiți și la o colaborare cu Spitalul Mioveni, unde ați fost manager de proiect?

Mă gândesc foarte serios la o colaborare cu Spitalul Mioveni. Am și fost deja contactat de managerul Spitalului Mioveni, domnul Codruț Schneider. Spitalul din Mioveni este un spital de suflet, unde am investit mult sentiment și timp. Și atunci nu îmi este indiferent. Noi avem o altă paletă de servicii, mult mai vastă, dar colaborarea cu Spitalul Mioveni este esențială pentru ambele părți. Faptul că au migrat mai mulți medici de la noi către Mioveni și au rămas locuri descoperite la ATI și UPU mă face să fiu mai atent în sensul pozitiv la o colaborare bună cu Spitalul Mioveni, în sensul de a face gărzi noi la ei și ei la noi și să acoperim necesarul pentru pacienți. Totul, în beneficiul pacientului.

 

Viitorul Spital Municipal Pitești trebuie să aibă o strategie bine definită”

 

Cum vedeți proiectul construirii unui Spital Municipal la Pitești?

Numărul de paturi pe care unitățile spitalicești din județ le au este în opinia mea suficient. Însă aceste paturi nu sunt bine selectate și distribuite. Iar proiectul unui Spital Municipal pe anumite secții, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș și cu noi, cu Spitalul Județean, este binevenit. Gândiți-vă doar la secțiile externe pe care noi le avem, Oftalmologie, Boli Infecțioase, Oncologie. Clădirile de acolo sunt clădiri improprii, clădiri vechi, clădiri ce nu mai respectă normele actuale. Și atunci nemaipomenit de binevenit un Spital Municipal la Pitești, însă acesta trebuie să aibă o strategie bine gândită și definită.

 

Cum comentați afirmațiile conform cărora Spitalul Județean ar fi plin de infecții nosocomiale și ar fi cumva depășit? Ce aveți de gând să faceți în acest sens?

Infecții nosocomiale există peste tot, chiar și în spitalele mari din Germania, de exemplu. În România a fost un subiect tabu și s-a pus batista pe țambal. Nu se raportau infecții nosocomiale în cele mai multe spitale. Unul dintre puținele spitale ce raporta infecții nosocomiale era Spitalul Marie Curie din București, grație domnului doctor Cătălin Cârstoveanu, ce avea secțiile cele mai performante și cel mai bine dotate. Iar domnul profesor Cârstoveanu este un om onest și un profesionist desăvârșit.

Noi, impreună cu DSP Argeș, nu vom ascunde nimic, va fi un target pentru mine. Voi lua totul pas cu pas. Dacă vor apărea infecții nosocomiale, vom lua toate măsurile pentru ca ele să fie eliminate. Iar atunci când vor fi infecții nosocomiale, nu va fi nici cea mai mică problemă în ceea ce privește raportarea lor și oamenii să fie informați. Pentru că ascunderea adevărului niciodată nu e bună.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.