- Thursday, 13 June 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 658
Doctorul Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi oftalmologi români, vorbeşte, într-un interviu pentru FinanciarPress.ro, despre tehnicile laser de ultimă generație pentru tratarea diferitelor probleme oculare, inclusiv PRESBYOND, tehnica prin care se poate trata prezbiopia, afecțiunea oculară ce afectează mulți oameni și reprezintă dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinată de scăderea puterii de acomodație a ochiului. Acomodația este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) își modifică forma, respectiv își mărește puterea dioptrică pentru a oferi o vedere clara de aproape.
Amplitudinea cu care cristalinul își modifică forma scade odată cu înaintarea în vârstă. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face excepție, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodată.
Andrei Filip este unul dintre cei şase chirurgi oftalmologi din Europa Centrală şi de Est care fac operaţii cu ReLEx SMILE, cel mai performant laser pentru corectarea dioptriilor mari – până la minus 10.
Este medic primar şi chirurg specialist oftalmolog, iar din 2001 lucrează la clinica Ama Optimex din București, una dintre cele mai bune din România. Tehnica PRESBYOND a fost adusă în 2019 în premieră în România la Ama Optimex.
Doctorul Andrei Filip a tratat de-a lungul anilor cu succes numeroși argeșeni, care l-au ales grație înaltului său profesionalism și empatiei sale în comunicarea cu pacienții.
Doctor în ştiinţe medicale, membru al Societăţii Române de Oftalmologie, al Consiliului European pentru Oftalmologie şi al Academiei Americane de Oftalmologie, Andrei Filip are mii de operaţii la activ.
Cum a schimbat tehnica PRESBYOND tratarea prezbiopiei?
Prezbiopia reprezintă un moment foarte neplăcut și trist în viața oricui, pentru că abia atunci realizează cu adevărat că nu este o excepție și că într-adevăr îmbătrânește. Cauza prezbiopiei este îmbătrânirea cristalinului, adică acea lentilă din interiorul ochiului care mai târziu dezvoltă cataractă.
Deoarece încă nu există o metodă de restaurare a funcției cristaliniene, există o permanentă preocupare de a găși metode de îmbunătățire a calitatea viețîi și de a păcăli prezbiopia.
PRESBYOND este o tehnică laser, minim invazivă, ce există pe piață de mulți ani. Mie mi-a atras atenția în momentul în care cel care a inventat tehnică și anume Prof. Dr. Dan Reinstein, un vestit specialist în chirurgia refractivă de la Londra, și-a ales (PRESBYOND) propria tehnică pentru a-și trata proprii ochi. După, decizia a fost simplă, pentru că ne-am convins foarte ușor că într-adevăr este ceea ce trebuie. Astfel începând din anul 2019 am adus în premieră în România tehnica PRESBYOND.
Poate fi făcută intervenția PRESBYOND și la pacienți cu miopie foarte mare?
În momentul în care ne referim la metodele de tratament pentru dioptrii, trebuie să luăm în considerare multe aspecte și caracteristici anatomice ale pacientului. PRESBYOND este o operație laser ultrapersonalizata pentru fiecare persoană în parte și pentru fiecare ochi în parte.
De aceea, primul pas este să se realizeze o evaluare complexă, ce constă în consultația propriu-zisa, un set de investigații specifice și o evaluare ale limitelor de toleranță ale sistemului vizual, apoi aflăm care este situatiasi ce soluții există. Practic, PRESBYOND se adresează oricărui pacient care trece cu brio de această evaluare complexă. Simt nevoia să adaug faptul că toată evaluarea este foarte prietenoasă, adică pacientul nu trebuie să treacă prin momente neplăcute.
Câte operații prin tehnica PRESBYOND ați efectuat până acum?
Clinica Ama Optimex este specializată pentru chirurgia refractivă, adică pentru metodele de tratament ale tuturor tipurilor de dioptrii. Mă bucur să va pot spune că practic avem soluțîi pentru toate tipurile de dioptrii: miopie, hipermetropie, astigmatism însoțite sau nu de prezbitism sau prezbiopie. Adică tratăm pacienții tineri dar și pe cei care au dioptrii și la care a apărut nevoia de ochelari pentru citit sau activități de aproape.
Că să revin la întrebarea dvs., experiența este extrem de bogată, adică împreună cu echipa de medici de la noi din clinică am realizat mii de intervenții refractive pentru tratarea dioptriilor în prezența prezbiopiei.
Care a fost cel mai complicat caz pe care l-ați tratat prin tehnică PRESBYOND?
Prezbitismul reprezintă, așa cum am mai spus, este un proces degenerativ al cristalinului natural. Acest proces o dată ce s-a declanșat, va continua până la apariția cataractei. PRESBYOND reprezintă o metodă ce are că scop îmbunătățirea calității vieții prin reducerea dependenței de ochelari. La noi în clinică se practică chirurgie refractivă cu laser din anul 2005, iar eu practic din 2008, asta înseamnă că experiența este extrem de bogată. Din fericire nu putem discuta despre cazuri complicate, însă putem discuta despre oameni ce nu tolerează PRESBYOND și astfel se naște întrebarea ce opțiuni există în acel caz?
În cazul în care în urmă evaluării se constată că o persoană nu poate beneficia de tehnica PRESBYOND, dintr-un motiv obiectiv, există în principiu varianta în care îi corectăm dioptriile cu o tehnică laser pentru o distanță rămânând fără ochelari pentru celelalte. Adică dacă are nevoie de ochelari pentru toate distanțele, îl putem scapă spre exemplu de cei de distanță.
De asemenea există o tehnică non laser, numită PRELEX, adida se înlocuiește cristalinul în absența cataractei, cu unul artificial premium (multifocal sau de tip EDOF) ce permite atât corectarea dioptriilor cât și a prezbiopiei.
Cât durează perioada de revenire la o viață normală după o operație laser?
Operațiile laser sunt minim invazive, cât se poate de sigure, rapide și extrem de prietenoase, oferind recuperare rapidă. Asta înseamnă că anestezia se realizează cu picături, deci fără injecție, apoi se corectează dioptriile cu laser, fără durere în aproximativ 30 de secunde per ochi. Pacientul când pleacă de la noi vede deja și la distanță și la aproape, însă totul este cețos. Cea mai mare parte din ceață dispare în primele 24 de ore, dar poate să reapară pe parcursul vindecării, iar așteptările mele sunt că următoarea zi să poată deja să conducă mașina. După 72 de ore poate reveni la o viață normală, adică inclusiv să înoate, restricțiile fiind minime. Evoluția de după intervenție implică 2 procese, cel de vindecare și cel de neuroadaptare, ce pot dura câteva luni. În această perioada pot fi prezente fluctuații de vedere la diverse distanțe, ceață ce apare în anumite situații, tulburări de film lacrimal. Ce este important de precizat este că prin astfel de intervenții modificăm dioptriile deci schimbăm realitatea vizuală a persoanei respective, adică aspectul lumii din jurul sau. Asta înseamnă că variabilele sunt în general personale și implică procesul de vindecare, de adaptare la schimbare și la nou. Este extrem de important să nu își ocupe timpul analizând modul în care vede, pentru că nu a făcut-o niciodată până la operație, dar nici să nu aștepte adaptarea și vindecarea, deoarece au ritmul lor. După o astfel de operație este important să se facă efort vizual pentru a se recalibra sistemul vizual, iar singurul semn rău este modificarea dramatică a vederii, fapt ce necesită prezentarea de urgență la clinică.
Popular Articles
- Most read
Publicitate