- Sunday, 09 June 2024
- Written by Andreea Vlad
- Hits: 806
Anul trecut, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a trecut cu brio de trei ori peste rigurozitățile auditurilor internaționale ce au vizat fermele integrate, comerțul cu câini în Marea Britanie și comerțul cu bovine în Israel, iar săptămâna aceasta, colectivul DSVSA Argeș a primit vizita unui nou audit european.
Mai exact, în perioada 29 mai – 7 iunie a.c. s-a desfășurat la nivel național un audit efectuat de comisari europeni privind gestionarea și eradicarea pestei porcine africane.
În cadrul acestei acțiuni de audit au fost verificate unități de procesare, abatoare, ferme de porci și fonduri de vânătoare din șase județe, printre care și din județul Argeș.
Astfel, luni, 3 iunie, comisarii europeni au poposit la noi în județ încă de la primele ore ale dimineții unde au verificat măsurile privind gestionarea pestei porcine africane la un abator, la o fermă de porci, dar și la un fond cinegetic, iar ca de fiecare dată, concluziile specialiștilor au fost excepționale.
„În urma vizitei de luni 3 iunie, comisarii europeni au apreciat respectarea legislației, dar și procedurile interne pe care le avem le nivelul obiectivelor auditate. Au fost plăcut surprinși de profesionalismul, seriozitatea și implicarea echipei DSVSA Argeș, o echipă tânără și plină de dinamism. Așadar, în urma auditului efectuat în Argeș de către comisarii europeni, primele concluzii au fost cât se poate de pozitive, ba mai mult au spus că suntem cu mult peste alte state. La noi legislația se aplică, chiar dacă la nivel european se solicită o debirocratizare eficientă, au apreciat că procedurile interne sunt foarte eficiente privind supravegherea pestei porcine africane.
Sigur, au fost și recomandări privind identificarea animalelor și gestionarea bazei naționale de date, însă ne îmbunătățim permanent activitatea și se observă implicarea noastră, a colectivului DSVSA Argeș, prin reducerea numărului de focare, în momentul de față neavând niciun focar de pestă porcină africană în județul Argeș”, spune directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu.
De altfel, în Argeș evoluția pestei porcine africane este extraordinar de bună, rigorile impuse au fost foarte înalte, în special în ceea ce privește tranzitul de porci.
Așa se face că în acest an, până în momentul de față, în județul Argeș, nu a fost înregistrat niciun focar de pestă porcină africană, iar în acest moment toate fermele de porci de la noi din județ sunt populate.
Nici anul 2023 nu a fost un an problematic în ceea ce privește gestionarea pestei porcine africane în județul Argeș, fiind înregistrate doar trei focare în gospodăriile populației.
De altfel, în ultimii trei ani nu a mai fost niciun focar de pestă porcină africană în vreo fermă comercială din Argeș, ceea ce indică că măsurile de biosecuritate impuse de specialiștii DSVSA Argeș sunt unele eficiente, lucru confirmat iată și de specialiștii europeni.
#Recunoașterea meritelor DSVSA Argeș de către superiorii de la București
Toate aceste audituri trecute cu brio au condus la o apreciere înaltă în ochii conducerii ANSVSA în ceea ce privește activitatea specialiștilor din cadrul DSVSA Argeș.
Astfel, în semn de recunoștință, pentru profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul timpului, specialiștii din cadrul DSVSA Argeș sunt trimiși din ce în ce mai des de către conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru a reprezenta România la diferite congrese și sesiuni din afara țării cu teme actuale ce țin de domeniul sanitar veterinar.
Chiar la sfârșitul lunii mai, directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu, a fost în Franța, la Paris, făcând parte dintr-o delegație condusă de vicepreședintele ANSVSA, Dr. Csutak Nagy Laszlo, pentru a participa la cea de-a 91-a Sesiune Generală a Adunării Mondiale a delegaților Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
În cadrul lucrărilor, Adunarea Generală a delegaților WOAH a examinat situația globală actuală a bolilor animalelor, inclusiv zoonozele, și au fost adoptate noi standarde interguvernamentale pentru sănătatea și bunăstarea animalelor.
Totodată, în cadrul acestei întâlniri s-au creat relații și noi contacte cu reprezentanți în domeniu din alte state fapt ce poate reprezenta și un schimb de experiență și idei în gestionarea diverselor probleme în domeniu.
Popular Articles
- Most read
Publicitate