diicoot_arges.jpgO grupare specializată în trafic internaţional de substanţe dopante a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT care au făcut 34 de percheziţii în Bucurşeti şi în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov. Materia primă era adusă din China şi India şi era prelucrată într-o fabrică ilegală din Argeş. Peste 29.000 de colete au fost livrate în România şi în străinătate, prin firme de curierat.

”La data de 9 mai 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 34 de percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov, în municipiul Bucureşti şi într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe dopante cu grad de mare risc, operaţiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internaţional cu substanţe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, anunţă DIICOT şi IGPR.

Potrivit surselor citate, în cursul anului 2021, în judeţul Cluj, ar fi fost iniţiat şi s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, format din zece persoane, care ulterior şi-ar fi extins activitatea şi în judeţul Argeş, scopul fiind efectuarea de operaţiuni cu produse dopante cu grad de mare risc şi cu precursori de droguri, precum şi trafic internaţional cu produse dopante cu grad de mare risc.
”Liderul grupului, ar fi asigurat organizarea, finanţarea, aprovizionarea cu materie primă şi utilaje (din China şi India), retribuţia membrilor, coordonarea şi controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracţional din eşalonul de execuţie s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în judeţului Argeş, producerea substanţelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri şi încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate”, au mai transmis autorităţile judiciare.

Potrivit acestora, preluarea, gestionarea şi confirmarea comenzilor de substanţe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.
”Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieşit că, prin intermediul mai multor societăţi controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000 de colete conţinând astfel de substanţe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite ţări. Alţi membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte şi facturi, în scopul de a conferi o provenienţă legală sumelor de bani obţinute din trafic, de a pune la dispoziţie conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activităţile infracţionale, de a depune şi transfera bani în aceste conturi, controlate şi utilizate de líder”, au mai transmis sursele citate.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că, suma spălată de grupul infracţional organizat ar fi de aproximativ 2,1 milioane de euro.

Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alţi trei membrii (din aceeaşi familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria şi transportul în România a 50 de kilograme de substanţă psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată şi indisponibilizată pe parcursul unei acţiuni de prindere în flagrant delict.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.