- Sunday, 18 February 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 930
După ce a fost reținut timp de trei luni, cu o mobilizare de forțe de parcă ar fi comis crime împotriva umanității, primarul Ion Georgescu este de o lună și jumătate în arest la domiciliu pentru un presupus trafic de influență (prezumția de nevinovăție prevalează până la o decizie definitivă a vreunei instanțe). Și, deși primarul Ion Georgescu a făcut mai multe cereri de a fi cercetat în libertate, asta în condițiile în care are și probleme de sănătate, instanțele i-au respins de fiecare dată cererea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, nu? Așa ar trebui și în teorie și în practică. Numai că în destule cazuri în practica din România, inclusiv în cazul primarului Ion Georgescu, principiul egalității în justiție nu se aplică. De ce spunem asta? Pentru că ne-am documentat temeinic și am descoperit că în ultimii 10 ani, numeroși primari sau președinți de consilii județene din România au fost cercetați în libertate, și nu în arest sau arest la domiciliu, pentru presupuse fapte similare cu cea a primarului Ion Georgescu, sau fapte foarte grave. Și vă vom prezenta în cele ce urmează exemple cât se poate de relevante în acest sens.
Februarie 2024. Iulian Dumitrescu, președintele suspendat al CJ Prahova, este urmărit penal de DNA în libertate, și nu în arest sau arest la domiciliu, pentru luare de mită și fals în declarații. Și asta în condițiile în care vorbim de sume uriașe nedeclarate de politician, care ar fi cheltuit aproape 600.000 de euro doar într-un an și jumătate pe produse de lux și vacanțe în Dubai, Abu Dhabi, Insulele Maldive, Capri, Mykonos și Nisa.
Decembrie 2023. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri. IPS Teodosie este urmărit penal în libertate, și nu în arest la domiciliu
Mai 2023. Un fost procuror din județul Buzău este cercetat în libertate, deși a accidentat mortal o femeie, la Râmnicu Sărat, după care și-a văzut nestingherit de drum. Fostul procuror le-a spus polițiștilor care au venit după el că a simțit cum a trecut cu roțile peste ceva, însă bănuia că lovise un câine.
Ianuarie 2022. Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă a fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu total de aproximativ 51 de milioane de euro, privind achiziţii de produse la preţuri supraevaluate. Drept urmare, pentru acuza de trafic de influență, Marian Vanghelie a fost cercetat în libertate, și nu în arest la domiciliu.
Iunie 2015. Andrei Chiliman, pe atunci primar al Sectorului 1 din București, a fost cercetat în libertate sub control judiciar (și nu în arest la domiciliu ca primarul Ion Georgescu), fiind acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată. Decizia magistratilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost definitivă.
Februarie 2014. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influenţă, a fost cercetat în libertate sub control judiciar și nu în arest sau arest la domiciliu. Decizia Curţii Supreme a venit după ce procurorii anticorupţie ceruseră arestarea preventivă a acestuia.
Ce ar mai fi de spus? Pentru a nu da loc în continuare la alte semne de întrebare privind graba suspect de mare cu care s-au mișcat autoritățile în cazul primarului Ion Georgescu, soluția optimă – și fără intervenții subiective din partea politicii – ar fi ca actul de justiție să fie făcut cu celeritate în acest caz, având în vedere inclusiv numeroasele precedente de oficiali cercetați în libertate.
Popular Articles
- Most read
Publicitate