- Monday, 22 January 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 465
În urmă cu aproape un an, mai precis în primăvara lui 2023 s-a semnat un protocol de colaborare între DSVSA Argeș, Tierhilfe Hofnung, Consiliul Județean Argeș și Inspectoratul Școlar Argeș pentru o amplă campanie de sterilizare a câinilor din Argeș, atât din gospodării, cât și fără stăpân.
De atunci și până acum s-a dovedit că proiectul este de mare succes și interes totodată, având în vedere problema stringentă a comunităților din Argeș legată de câinii fără stăpân. În acest sens au avut loc numeroase întâlniri cu reprezentanți ai primăriilor din Argeș, întâlniri ce au fost organizate pe zone geografice pentru a facilita prezența a cât mai mulți reprezentanți ai UAT – urilor din județ.
Toate aceste întâlniri au fost organizate cu scopul de a informa reprezentanții primăriilor privind pașii ce trebuie făcuți pentru a stopa înmulțirea necontrolată a câinilor.
Ultima întâlnire organizată în acest sens de DSVSA Argeș a avut loc joi 18 ianuarie, la Suseni, unde au participat, pe lângă părțile implicate în proiect, numeroși primari sau reprezentanți ai primăriilor.
”Limitarea înmulțirii câinilor fără stăpân se poate face în primul rând prin controlul reproducerii. Cele mai multe situații le întâlnim în gospodăriile populației, multor pui li se dă drumul în teritoriu și devin câini comunitari. Problema se poate rezolva dacă strângem toți rândurile, iar medicilor veterinari să li se permită să intre în gospodării pentru a steriliza femelele și masculii. Pe de altă parte, câinii trebuie microcipați. Fiecare primărie poate, cu acordul Consiliului Local, să facă parteneriate în acest sens cu medicii veterinari. Astfel, medicul care microcipează câinii îi poate introduce într-un registru. Asociația ”Tierhilfe Hofnung” sterilizează gratuit câinii microcipați. Un câine sterilizat e mai puțin agresiv”, a precizat Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
”Toate adăposturile de câini din țară sunt arhipline în primul rând din cauza câinilor necastrați care sunt foarte mulți în gospodării. Principala sursă de câini de pe străzi este reprezentată de câinii din gospodării. O cățea fată în medie cinci pui, având două fătări pe an. Noi oferim castrarea gratuită, însă nu putem face această castrare pe animale nemicrocipate. Facem peste 20.000 de castrări anual. Există lege ce prevede obligativitatea sterilizării și microcipării câinilor. Vrem să fie și la noi o țară ca afară, iar acest lucru se poate face cu microcipare și sterilizare”, spune Ana Maria Voicu, reprezentant al Asociației „Tierhilfe Hoffnung”.
În adăpostul de la Smeura sunt în prezent 6.000 de câini adulți și 2.000 de pui.
La fel ca și la celelalte întâlniri, și la Suseni s-au stabilit pașii pe care îi au de făcut atât reprezentanții comunelor respective, cât și proprietarii de câini și pisici pentru stoparea înmulțirii necontrolate a acestor animale.
„Iată că proiectul nostru prinde rădăcini din ce în ce mai adânci și sperăm ca în câțiva ani obiectivul nostru de a nu mai avea câini comunitari sau de a avea foarte puțini să fie atins în toate localitățile din județul Argeș. Însă acest lucru nu se poate realiza și fără implicarea primarilor”, mai spune Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
DSVSA Argeș este un exemplu pozitiv la nivel național privind sterilizarea și gestionarea câinilor. Acest proiect din Argeș a fost preluat inclusiv de către președintele ANSVSA Alexandru Bociu în vederea implementării la nivel național.
Popular Articles
- Most read
Publicitate