bani-pensie.jpgCei care vor să-și completeze stagiul de cotizare la pensia de stat o vor putea face și după a doua jumătate a anului viitor, termenul în vigoare pentru aplicarea mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie, după cum apare în noua lege a pensiilor, oficializată recent.

Legea 360/2023, prin care va fi reglementat sistemul public de pensii din țara noastră începând de anul viitor, mecanismul prin care cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii va exista în continuare. În plus, viitorul mecanism va avea, de principiu, cam aceleași reguli ca cel actual.

Astfel, cei care nu au ieșit încă la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială "pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale", potrivit noii legi.

Contractul va putea fi încheiat doar pentru perioade de timp cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Perioada acoperită de contractul de asigurare va reprezenta stagiu de cotizare și va fi luată în calcul la obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Solicitantul va trebui să completeze o declaraţie, din care să reiasă că, pentru perioada de contribuție retroactivă la pensii, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:

nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru cei ce încheie un contract pentru plata retroactivă a contribuției la pensii va fi reprezentată de venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu va putea fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.