tudosoiu

De câțiva ani, interesul pentru învățământul dual în Argeș este unul constant. O veste îmbucurătoare, în condițiile în care absolvenții de învățământ dual au o calificare certă și în majoritatea cazurilor un loc de muncă asigurat, mai multe companii importante din județ, în frunte cu Dacia și Draexlmaier având parteneriate cu instituțiile de învățământ din Argeș.

În primăvara acestui an, Primăria Mioveni, împreună cu Universitatea de Stat din Pitești și alți 12 parteneri de top ai unui consorțiu au obținut finanțare de 22 de milioane de euro pentru un proiect foarte important privind învățământul dual în Argeș. Este vorba de proiectul „Formare performantă în Regiunea Sud-Muntenia prin dezvoltarea rutei complete de învățământ dual la UPIT-CONSID-AG”, ce va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Cea mai mare parte a finanțării va fi alocată pentru realizarea unui campus ce va funcționa pentru întreg consorțiul în Mioveni și va fi utilizat în special pentru pregătirea forței de muncă necesare mediului economic din județ.

Lăudabil este faptul că terenul unde va funcționa viitorul campus a fost pus la dispoziție de către Primăria Mioveni și este amplasat lângă Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, la doi pași de uzina Dacia. Sute de elevi și studenți vor fi pregătiți într-o primă etapă.

”Cred că atunci când campusul de la Mioveni, o investiție majoră, va fi gata, lucrurile se vor regla privind învățământul dual. Campusul de la Mioveni va fi un mare punct de atracție privind învățământul dual în Argeș și în județele limitrofe, pentru întreaga regiune”, precizează Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș.

Viitorul campus de la Mioveni va fi finalizat cel mai devreme în 2027.

”La ora actuală, avem 315 elevi ancorați în sistemul dual în Argeș, sistem în urma căruia, după doi ani, la finalul clasei a X-a, elevul poate merge la un loc de muncă cu o calificare în buzunar. Pe zona Mioveni, unde este cea mai mare platformă industrială, am avut întâlniri constante cu reprezentanții companiilor. Am avut de asemenea întâlniri cu cei de la Camera de Comerț Argeș și Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș. Le-am spus să contacteze companii, să facem parteneriate, astfel încât elevii să fie atrași de învățământul dual. Nu stăm rău, spre deosebire de alte județe, dar se poate mult mai mult”, mai spune Dumitru Tudosoiu.

 

Ce companii au parteneriate cu unitățile de învățământ

dual

La nivelul județului Argeș, în perioada 2019-2024, în învățământul profesional dual au școlarizat/școlarizează următoarele unități de învățământ profesional și tehnic:

1. Liceul Tehnologic ,,Astra” Pitești

2. Liceul Tehnologic ,,Dacia" Pitești

3. Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni

4. Liceul Tehnologic ,,Ferdinand I” Curtea de Argeș

5. Colegiul Tehnic Câmpulung

 6. Colegiul Ecologic „Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu” Pitești – unitate de învățământ particulară.

Operatorii economici care au încheiat parteneriate cu unitățile de învățământ profesional și tehnic de stat sunt: SC Automobile Dacia SA, SC Sisteme de Producțíe Cablaje SRL, SC OMV Petrom SA, SC Euro Plastic Systems SRL, SC Segula Integration SRL, SC Sogefi Air&Cooling SRL, SC Nidec Corporation Internațional SA, S.C. Internațional Lazăr Company SRL, SPEEH Hidroelectrica S.A., SC Carmeuse Holding SRL, SC Nobel Automotive România SRL.

Operatorii economici care au încheiat parteneriate cu unitatea de învățământ particulară sunt: SC Adient Automotive Romania SRL Sucursala Pitești, SC Haulotte Arges SRL.

Domeniile de pregătire profesională în care s-a/se școlarizează în învățământul dual sunt: Electronică automatizări, Mecanică, Electromecanică, Electric, Industrie textilă şi pielărie.

Calificările profesionale în care s-a/se școlarizează în învățământul dual sunt: Electronist aparate şi echipamente, Operator sonde, Strungar, Rectificator, Frezor - rabotor – mortezor, Rectificator, Operator la maşini cu comandă numerică, Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, Mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice, Sculer matriţer, Sudor, Electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice, Electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, Confecţioner produse textile (la învățământul particular).

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.