onrc-arges.jpgO recentă propunere legislativă prevede dublarea termenului de 15 zile pe care profesioniștii îl au la dispoziție să înregistreze la registrul comerțului mențiunile privind actele și faptele a căror înregistrare e prevăzută de lege.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2022 privind registrul comerţului vine ca urmare a faptului că, spun inițiatorii, termenul de 15 zile actualmente prevăzut de lege pentru înregistrarea mențiunilor la registrul comerțului nu poate fi respectat, iar contabilii sunt puși în situația de a fi pasibili de răspundere aici, fiind obligați să suporte rigorile legii pentru neresepectarea termenului.

„Bunăoară, anual, până la data de 15 ianuarie, contabilii trebuie să transmită mai multe modificări, precum trecerea de la perioada fiscală lunară spre trimestrială sau invers. În această situație este greu de imaginat că aceștia pot respecta termenul în contextul în care majoritatea societăților, în special cele mici transmit datele contabile în 10 - 12 ale lunii, iar timpul pentru a identifica și a înrregistra toate modificările este prea scurt expunând contabilii riscului răspunderii, trebuind sp achite amenzile aferente”, scriu inițiatorii acestei propuneri. 

Totodată, dublarea termenului ar fi oportună și în ideea de a avea un termen identic cu cel de la art. 42 (2) din Legea 265, adică cel pentru înregistrarea mențiunilor la cererea persoanelor interesate - doar că aici și momentul de la care se calculează cele 30 de zile este diferit: nu e data sau momentul producerii faptelor supuse obligaţiei de înregistrare, ci data la care persoanele respective au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.