bani.jpgMai sunt câteva zile până când noile plafoane pentru tranzacțiile în numerar, mult mai mici decât cele actuale, vor intra în vigoare. 

Una dintre întrebările cele mai frecvent adresate în spațiul public își găsește însă răspunsul cât se poate de clar în chiar textul noii legi, arată Avocatnet.ro.

Din 11 noiembrie, ca urmare a apariției Legii nr. 296/2023, regulile privind tranzacțiile în numerar din cadrul companiilor se schimbă. Această lege aduce modificări, printre altele, Legii 70/2015, cea care vizează întărirea disciplinei financiare în ceea ce privește operațiunile de încasări și plăți în numerar.

În cazul operațiunilor între companii și persoane fizice (de exemplu, achiziții de bunuri sau servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi), plafonul zilnic este de 5.000 lei până la sfârșitul anului 2024, apoi scade la 2.500 lei din 2025. Împrumuturile între companii și asociați, acționari, administratori sau alte persoane fizice trebuie efectuate exclusiv prin instrumente de plată fără numerar.

Referitor la plăți în numerar reprezentând salarii, Legea 296/2023 prevede că sumele în numerar din casieria companiilor nu pot depăși 50.000 lei la sfârșitul zilei. Dacă se depășește acest plafon, sumele suplimentare trebuie depuse în conturile bancare ale companiilor în termen de două zile lucrătoare. Cu toate acestea, există o excepție pentru sumele aferente plății salariilor și a altor drepturi de personal. 

În concluzie, plățile în numerar reprezentând salarii pot fi efectuate în continuare, însă trebuie respectate noile reguli impuse de Legea 296/2023.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.