cladire-istorica.jpgProprietarii imobilelor monument istoric în cazul cărora autorităților constată că sunt în pericol de prăbușire, distrugere sau alterare semnificativă vor avea termen de un an pentru a efectua lucrări de construcții care să le scoată din pericol, conform unui proiect de lege adoptat de către senatori, conform Profit.ro.

În cazul autorizării intervențiilor pentru reducerea riscului seismic sau reabilitarea acestor imobile, va fi suficient un acord al proprietarilor care dețin mai mult de 50% din suprafața construită, iar autorizarea se va face în regim de urgență, mai prevede proiectul.      

Inițiatorii proiectului, reprezentanți ai coaliției de guvernământ, arată că 850 clădiri monument istoric se află în pericol de colaps și au nevoie de intervenții de urgență.  

Proiectul prevede că în siuația în care proprietarul bunului aparținând patrimoniului cultural,  titularul dreptului de administrare sau, respectiv, titularul altui drept real asupra bunului nu efectuează, din proprie inițiativă, lucrările necesare în vederea scoaterii imobilului din pericol, autoritatea publică ce își propune să întreprindă lucrările notifică proprietarului obligațiile legale care îi revin în condițiile și ”un termen până la care trebuie să efectueze lucrările, nu mai mare de un an”. Constatarea procesului de distrugere sau de alterare fizică semnificativă la monumentele istorice în vederea întreprinderii de lucrări și notificarea prealabilă a proprietarului se vor efectua conform unei proceduri aprobate prin hotărâre a Guvernului. Imobilele care intră sub incidența acestor prevederi se stabilesc individual prin ordin al ministrului culturii sau hotărâre a consiliului județean sau local, după caz, în funcție de autoritatea publică ce urmează să întreprindă lucrările, stabilește proiectul. Poiectul stabilește și că, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, autoritatea publică poate prelua integral cheltuielile aferente lucrărilor corespunzătoare cotei proprietarului bunului aflat în imposibilitate de a asigura sumele necesare, la cererea acestuia, ca măsură de protecție socială, ”dacă proprietarul face dovada că realizează venituri medii nete lunare pe persoană singură, respectiv pe membru de familie, mai mici sau egale cu salariul minim net garantat în plată pe țară, conform anchetei sociale efectuate înainte de stabilirea naturii sociale a cheltuielilor, pe toată durata realizării lucrărilor, precum și pe o durată de 10 ani de la acestea”.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.