calendar.jpgAdormirea Maicii Domnului, care se serbează anual în data de 15 august, pică în 2023 într-o zi de marți. Din moment ce vorbim de o sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii, nu se lucrează în această zi nici la stat, nici la privat (în majoritatea cazurilor). Însă pentru bugetari Guvernul a dat liber și pe 14 august, astfel încât aceștia au o minivacanță de patru zile.

 

 

Conform Codului muncii, actul normativ care stabilește liberele legale nelucrătoare din România, Adormirea Maicii Domnului este o zi liberă pentru lucrătorii din mediul public și cel privat.

Astfel, în data de 15 august 2023, care pică marțea, în majoritatea cazurilor nu se va lucra. Salariații trebuie să primească liber și, dacă vor și dacă au acordul angajatorului, pot lua o zi de concediu de odihnă în data de 14 august, pentru a face o punte între weekend și Sfânta Maria (perioada 12 - 15 august).

În cazul bugetarilor, însă, inclusiv 14 august este o zi liberă (în majoritatea cazurilor), așa cum a stabilit Guvernul, prin HG 1.555/2022, încă de la finalul anului trecut. Totuși, bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.

Potrivit Codului muncii, există și situații în care salariații trebuie să lucreze pe 15 august. Este vorba de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.